BiH

Prekinut štrajk medicinskih radnika u Brčkom

Nezavisni Sindikat radnika u zdravstvu Brčko distritka BiH, predvođen Štrajkačkim odborom, na sastanku sa predstavnicima Vlade Brčko distritka BiH odlučio je da prekine štrajk medicinskih radnika koji je počeo 13. marta ove godine, jer su postigli načelan dogovor koji treba da rezultira potpisanim sporazumom dvije strane.

FOTO: FENA
FOTO: FENA

Sporazumom koji je postignut, a kojim se usvaja minimum zahtjeva štrajkačkog odbora i prekida cjelodnevni štrajk radnika u zdravstvu, radnici JZU “Zdravstveni centar Brčko” vratit će se u normalni proces rada.

– Budući da smo dobili čvrste garancije u pogledu popravljanja materijalnog položaja radnika u zdravstvu, obavještavamo javnost da se cjelodnevni štrajk prekida, te da JZU od 26.04.2023. godine radi u punom kapacitetu – navodi se u saopštenju za javnost Advokatske kancelarije Marjanović, koji su pravni zastupnici Nezavisnog sindikata u pregovorima.

Štrajkački odbor zahvalio se pacijentima na razumijevanju, podršci i strpljenju.

Vlada Brčko distrikta dala je prošle sedmice konačnu ponudu u kojoj se predlaže povećanje plata u dva navrata u ukupnom iznosu od 13 posto, te jedan milion KM dodatnih sredstava za raspoređivanje plaćanja dežurstava, pripravnosti i prevoza, potom donošenje Kolektivnog ugovora kao i plaćanje putnih troškova za zaposlene u brčanskom zdravstvu.

Prihvati notifikacije