Kultura

Predstava 'Trainspotting' BNP-a Zenica u srijedu pred sarajevskom publikom

Predstava "Trainspotting" u režiji Lajle Kaikčije i u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, bit će izvedena u srijedu, 25. januara pred publikom u Narodnom pozorištu Sarajevo.

FOTO: FENA / DRAŽENKO JURIŠIĆ
FOTO: FENA / DRAŽENKO JURIŠIĆ

Bit će to prilika da publika vidi sliku jednog društva koje je duboko uronjeno u ovisnost, ne samo o drogama, već i alkoholu, tabletama, seksu, nasilju… Svakodnevne sahrane mladih ljudi u ovoj priči podsjećaju nas da je nemoguće držati kontrolu nad svojom ovisnošću. Kroz likove koji se uspjevaju suočiti sa sobom i vlastitim prazninama, svjesni da ovo što žive nije život, otvara se ključno pitanje ličnog izbora, kao i odgovornosti prema sebi, svojim bližnjima, u konačnici svome društvu – istakle su dramaturginje Emina Omerović i Nedža Čizmo.

Predstava je rađena prema tekstu Irvinea Welsha. Uloge su ostvarili Enes Salković, Zlatan Školjić, Selma Mehanović, Nusmir Muharemović, Benjamin Bajramović, Adis Mehanović, Tamara Miličević-Stilić i Sabina Kulenović.

Scenografiju i kostimografiju predstave potpisuje Sabina Trnka. Za scenski pokret je bila zadužena Ena Kurtalić, a za muziku Igor Kasapović, najavljeno je iz Službe za odnose s javnošću Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Prihvati notifikacije