Magazin

Pravo ljetno osvježenje: Zašto trebamo jesti dinju?

Dinju znamo kao "voće" koje rashladimo i rado jedemo tokom vrelih ljetnih dana.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

A ustvari, dinja je povrće i pripada porodici krastavaca. Niskokalorična je (100 grama sadrži 30 kalorija) i zbog visokog sadržaja vode (90 posto), dinja je pravo ljetnje osvježenje.

Zašto trebamo jesti dinju?

Konzumiranje voća i povrća je povezano sa smanjenjem zdravstvenih rizika izazvanih lošim životnim navikama. Istraživanja ukazuju da redovna konzumacija namirnica kao što je dinja, smanjuje rizik od gojaznosti, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti.

Pročitajte još

Ko treba biti pažljiv s dinjom?

Osobe kojima su prepisani beta blokatori trebaju umjereno konzumirati dinju zbog visokog sadržaja kalija. Beta blokatori mogu povećati porast nivoa kalija u krvi, piše Najboljamamanasvetu.com. Za osobe kojima bubrezi ne funkcioniraju normalno, pretjerano konzumiranje kalija može biti štetno.

Kako birati dinju?

Birajte dinju koja je čvrsta, teška i simetrična, a bez mekih tačkica ili oštećenja. Prije sječenja dinje, potrebno je dobro oprati koru (vanjski dio) da bi se smanjio rizik prenošenja salmonele na meso (unutrašnji dio).  

Kako uživati u dinji? 

                

Jedan od najboljih i najlakših načina je isjeći dinju na manje kriške te je prije jela rashladiti.

Napravite tropsku voćnu salatu sa svježim ananasom, mangom i dinjom, a sve na kraju pospite kokosovim brašnom.

Kockice ili loptice dinje dodajte u čašu vode ili limunade.

Dodajte kockice rashlađene dinje u grčki jogurt te poslužite umjesto sladoleda.

Napravite voćne ražnjiće od dinje, jagode i još nekog voća prelivene rastopljenom crnom čokoladom ili umakom od jogurta.