BiH

POZNATI PRIJATELJI BiH Prvi svjetski gradovi počeli s implementacijom UN-ove Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Premijer kanadske pokrajine New Brunswick, Blaine M. Higgs i gradonačelnik Halifaxa, Mike Savage, glavnog grada kanadske pokrajine Nova Škotska, izdali su proklamacije povodom 29. godišnjice genocida u Srebrenici, pozivajući se tim povodom na Rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, kojom je 11. juli proglašen Međunarodnim danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

FOTO: SREBRENICA MEMORIAL CENTER/FACEBOOK
FOTO: SREBRENICA MEMORIAL CENTER/FACEBOOK
Ilustracija

Kanadski zvaničnici su se u proklamacijama pozvali i na presude međunarodnih sudova o genocidu u Srebrenici, dvije rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Srebrenici, isticanje genocida u Srebrenici u Kanadskom muzeju za ljudska prava i slobode, te na upravo usvojenu Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o genocidu u Srebrenici.

Pročitajte još

Pozvali su građane svojih lokalnih zajednica da se pridruže Kanađanima i posebno preživjelim žrtvama genocida u Srebrenici koji žive u Kanadi u komemoraciji genocida, sjećanju na žrtve genocida i osudi največeg zločina poslije Holokausta u Evropi.

Direktor Instituta za istraživanje genocida Kanada se zahvalio premijeru i gradonačelniku i svim građanima pokrajine New Brunswick i grada Halifaxa na kontinuiranom doprinosu institucionalizaciji kulture sjećanja na genocid u Srebrenici.

“Vaše proklamacije daju novu snagu onima koji žele umjesto kulture laži, poricanja istine i glorifikovanja presuđenih ratnih zločinaca i revizionizma da se okrenu kulturi istine, sjećanja, pravde u ime povjerenja, saosjećanja i emapatije u cilju jačanja kanadske kulture sjećanja na genocid u Srebrenici”, saopšteno je iz IGK-a.