BiH

Potvrđena optužnica protiv Miroslava Pjane za zločine u Foči

Državni sud potvrdio je optužnicu protiv Miroslava Pjane zvanog Miro, nekadašnjeg pripadnika rezervnog sastava policije Stanice javne bezbjednosti (SJB) Foča, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području ove općine 1992.

FOTO: RADIO FOČA/FACEBOOK
FOTO: RADIO FOČA/FACEBOOK

Prema optužnici koju je Tužilaštvo BiH objavilo na svojoj stranici, Pjano je optužen za učešće u ubistvima, zatvaranju, nečovječnom postupanju, mučenju i nanošenju snažne fizičke i psihičke patnje zarobljenim civilima, kao i prisilnom preseljenju više civila bošnjačke nacionalnosti u selima Potpeće, Saš i Bijele Vode.

Prema jednoj od pet tačaka optužnice, Pjano se tereti da je krajem augusta 1992. godine u selu Potpeće, zajedno s drugim pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovao u zatvaranju i prisilnom preseljenju deset te ubistvu šest civila bošnjačke nacionalnosti.

Također je optužen, između ostalog, da je u maju 1992. godine u selu Saš učestvovao u zatvaranju, nečovječnom postupanju i prisilnom preseljenju civila u svojstvu rezervnog policajca i istovremeno vodiča grupe od oko deset pripadnika vojske i policije.

Optužnica protiv Pjane, koji je državljanin BiH i Srbije, podignuta je krajem prošle godine, o čemu je izvijestila Balkanska istraživačka mreža BiH (BIRN BiH).

Ranije je Tužilaštvo istaklo da će navode optužnice protiv Pjane dokazivati pozivanjem 53 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Prihvati notifikacije