Politika

Pósa i Bradara: Mađarska i BiH su dugogodišnje prijateljske zemlje

Ambasador Mađarske u BiH Krisztián Pósa danas je posjetio predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine Lidiju Bradara.

FOTO: KABINET PREDSJEDNICE FBIH
FOTO: KABINET PREDSJEDNICE FBIH

Predsjednica FBiH Bradara i ambasador Pósa suglasili su se da se od aktualnog mandata izvršne i zakonodavne vlasti očekuje puno te izrazili uvjerenje da će aktualna koalicija izdržati test i odgovoriti pritiscima i izazovima.

Razgovarano je i o nužnim reformama, od izbornog zakonodavstva do socijalno-ekonomskih reformi.

“Vlada Federacije BiH nije nametnuta, nego je izglasana u Parlamentu FBiH. Pred njom je velik posao i promjena atmosfere nabolje već se osjeti, nadam se da će tako i ostati” – kazala je predsjednica Bradara. Dodala je da su Mađarska i Bosna i Hercegovina dugogodišnje prijateljske zemlje te spomenula neke od konkretnih pomoći i saradnje poput Twinning projekta, koji je podrazumijevao potporu parlamentima u Bosni i Hercegovini u poslovima evropskih integracija.

Ambasador Pósa je istaknuo i brojne druge vidove saradnje, pa i konkretne pomoći obrazovnim, kulturnim i brojnim drugim institucijama i ustanovama diljem BiH i u vrijeme pandemije i to s konkretnim donacijama.

“Kazao je da je Mađarskoj stalo da BiH bude punopravna članica EU porodice, ali i da saradnja dvije zemlje bude što bolja pogotovo u vezi ekonomskih pitanja i privredne saradnje” – saopćeno je iz kabineta predsjednice FBiH.

Prihvati notifikacije