Svijet

Poljska pripremila tablete joda u slučaju nuklearne katastrofe

Poljska je vlada vatrogasnim zajednicama širom zemlje podijelila tablete joda kako bi se u slučaju potrebe odmah mogle distribuirati. Odluka je donesena zbog straha za sigurnost nuklearnih elektrana u Ukrajini.

FOTO: 
PATRICK SEEGER/EPA
FOTO: PATRICK SEEGER/EPA

“Ovo je standardna procedura koju propisuje zakon i koja se primjenjuje u slučaju moguće opasnosti od radijacije. Istovremeno, želimo vas obavijestiti da u ovom trenutku ne postoji takva opasnost i Nacionalna agencija za nuklearnu energiju konstantno prati situaciju”, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Naglasili su da su sve službe u stanju pripravnosti i da je osigurano dovoljno doza joda za sve poljske građane.

U slučaju potvrđene kontaminacije plan je distribuirati tablete joda koje pomažu u apsorpciji radioaktivnih tvari. Nakon katastrofe u ukrajinskom Černobilu 1986. poljske su vlasti također podijelile jod milionima građana, posebno djeci.

U martu ove godine ruske su snage zauzele ukrajinsku nuklearnu elektranu Zaporožje, najveću u Evropi. Od tada postoji zabrinutost za sigurnost. Energoatom koji upravlja nuklearnim elektranama u Ukrajini, rekao je da je Rusija u nedjelju ispalila projektile i prema drugoj najvećoj nuklearki u Ukrajini, piše Notes from Poland.

U ponedjeljak je poljska nacionalna agencija objavila da nisu oštećeni sistemi važni za sigurnost nuklearke.

Podsjetimo, još u martu, vrlo brzo nakon ruske invazije na Ukrajinu, u Poljskoj se broj apoteka koje prodaju jod više nego udvostručio, a interes za jod povećao oko 50 puta u sedam dana.

Prihvati notifikacije