Organizovan je niz prigodnih sadržaja u centru ovoga grada, kao što su radionice za najmlađe, koncerti i priredbe, a svi posjetioci su mogli da uživaju u degustaciji kestena spravljenog na različite načine.
Tom prilikom domaćini su pripremili i besplatno podijelili više od tone ovog šumskog ploda, a u sklopu festivala održan je sajam domaćih proizvoda i kućne radinosti i tom prilikom je prezentirana kultura i tradicija ovog kraja.
“Raduje nas što ovaj događaj svake godine dobija sve širi značaj i što su njegovu važnost prepoznali i drugi, koji su podržali njegovo održavanje. Ponosni smo na naše kestenove šume i učinićemo sve da ih održimo i sačuvamo, to je bogatstvo našeg kraja”, istakao je Nermin Ogrešević, gradonačelnik Cazina.
Također, ovom prilikom prezentiran je i čuveni kestenov med, koji se od davnina proizvodi na ovim prostorima i koji je brendiran u svjetskim okvirima pod nazivom kestenov med Cazinske Krajine.
Za razliku od nekih ranijih godina, urod kestena ove godine je veoma bogat, a tome su kumovale povoljne vremenske prilike.
Prema riječima organizatora, dugotrajni sušni period doprinio je čistoći plodova, koji su veliki i sočni, pa se ova godina smatra jednom od uspješnijih.
Područje Unsko-sanskog kantona je bogato kestenovim šumama, koje se na ovome području prostiru na preko 200.000 hektara zemljišta.
Najveći broj takvih šuma je na prostoru Cazina i Bužima, gdje je sakupljanje i prodaja tih šumskih plodova tradicionalno važan izvor finansiranja za mnoge porodice. Također, u poslijeratnom periodu velike količine kestena sa ovih prostora se otkupljuju, te izvoze ili prerađuju.
Manifestacijom se želi ukazati i na značaj očuvanja kestenovih šuma, s obzirom na njihovu sve veću ugroženost zbog pojave zaraznih bolesti i prekomjerne sječe. Kesten je također medonosno drvo i opstanak kestenovih šuma ima ogroman značaj za pčelarstvo na ovim prostorima.