BiH

Podignuta optužnica u predmetu sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija

Podignuta je optužnica u predmetu sa dokazima iz Sky i Anom aplikacija u predmetu Sako Bibić i drugi.

FOTO: SUD BIH
FOTO: SUD BIH

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv petorice osumnjičenih:

Bibić Sako, rođen 1973. godine u Skoplju, državljanin BiH i S.Makedonije

Hujić Eldar, rođen 1979. godine u Sarajevu, državljanin BiH

Halimanović Admir, rođen 1985. godine u Sarajevu, državljanin BiH

Zukić Alem, rođen 1991. godine u Sarajevu, državljanin BiH

Komar Đoko, rođen 1993. godine u Nikšiću, državljanin BiH i Crne Gore.

Optuženi se terete da su, od kraja 2019. do kraja 2021. godine, postupajući u okviru zajedničkog plana i međusobnog dogovora, a radi sticanja nezakonite imovinske koristi izvršenjem više kaznenih djela, postali pripadnici skupine za organizirani kriminal i djelovali na području BiH, Srbije, Crne Gore, kao i zemalja EU, te vršili kaznena djela organiziranog kriminala (čl. 250. KZ BiH), neovlaštenog prometa opojnim drogama (čl.195. KZ BiH) i pranja novca (čl. 209. KZ BiH).

U optužnici se navodi da su optuženi, komunicirajući putem zaštićenih aplikacija, dogovarali realizaciju izvršenja kaznenih djela, te krijumčarenje, prijevoz, skrivanje i dalji transport prema zemljama EU, kao i plasman na ilegalnom narko-tržištu na području Bosne i Hercegovine, velikih količina opojne droge marihuana-“skunk”, najčešće u količinama od oko 100 kilograma, koje su krijumčarene na područje Hrvatske, Njemačke, Nizozemske i Poljske, radi plasmana na ilegalnom narko-tržištu u tim državama, za što su dobijali velike količine novca, koje su koristili za kupovinu nekretnina i skupocjenih motornih vozila te tako vršili pranje novca.

U okviru optužnice, zatraženo je oduzimanje nezakonite imovinske koristi u vrijednosti većoj od 300 000 KM.

Navode optužnice tužiteljstvo će dokazivat pozivanjem više od 20 svjedoka i stručnih vještaka, kao i prilaganjem više desetina dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Prihvati notifikacije