Kultura

Pod zvjezdanim stolačkim svodom večeras koncert Damira Imamovića

Na nekropoli stećaka Radimlja, pod zvjezdanim stolačkim svodom u petak večer je otvoreno 51. izdanje festivala kulture "Slovo Gorčina".

FOTO: FESTIVAL KULTURE 'SLOVO GORČINA'
FOTO: FESTIVAL KULTURE 'SLOVO GORČINA'

Unatoč brojnim izazovima koji svake godine prate organizaciju festivala, otvoren je festival kvalitetnog i bogatog trodnevnog programa koji objedinjuje različite kulturno-umjetničke forme, priopćili su u subotu organizatori. Susrećemo se pod neobičnim okolnostima. Ovaj festival je prkosan vremenu i financijskim problemima, a ove godine čak i ekološkim nedaćama, ali nam je povod da smo tu lijep, a susretište na Radimlji predivno kazao je Dubravko Barbarić, član Upravnog odbora i predsjednik Organizacijskog odbora festivala kulture “Slovo Gorčina”.

Posebno se zahvalio sponzorima ovogodišnjeg festivala te entuzijastima bez čije podrške realizacija festivala ne bi bila moguće.

Počasni predsjednik Upravnog odbora Gorčin Dizdar rekao je da festival iz godine u godinu raste, kao i broj ljudi koji se okupljaju oko njega, te da mu je zadovoljstvo što građani Bosne i Hercegovine i regije prepoznaju značaj ove manifestacije. “Slovo Gorčina” okupljaja sve ono najbolje što je stvarano na ovim prostorima, prije svega u književnosti i poeziji, a potom i šire u drugim oblastima, poput glazbe, likovne umjetnosti, teatra. Veliko je zadovoljstvo predstaviti neke od najvećih regionalnih književnika, umjetnika i glazbenika po prvi put u Stocu – poručio je Dizdar.

Nakon službenog otvorenja, uslijedio je koncert gudačkog kvarteta SA Sinfonietta u sastavu Tamara Arsovski (violina), Alma Dizdar (violina), Đorđe Milovanović (viola) i Belma Alić (violončelo), koji je izveo kompoziciju “Kameni spavač” Vlade Miloševića.

Na Makovom mjestu nositelj poetske riječi bio je proslavljeni književnik i glumac Enes Kišević, uz suprugu Asju Kišević, koji je publici oživio Dizdareve riječi i probudio Kamenog spavača na Radimlji.

Zatim je stručni žiri u sastavu Đurđica Čilić, Nenad Rizvanović i Marko Tomaš proglasio najbolje mlade pjesnike, od preko 90 pristiglih rukopisa, odnosno prva tri dobitnika nagrade “Mak Dizdar” 2022. godine za najbolju neobjavljenu zbirku poezije.

Treće mjesto osvojila je Gala Odanović iz Srbije za zbirku pjesama “Zamrzivač”, drugo mjesto Sofija Drakulović iz Crne Gore za knjigu “Bowie me je shvatio”, dok je prvo mjesto pripalo Mostarcu Adnanu Bratiću za zbirku pjesama pod nazivom “Titova blues”.

Na kraju večeri među kamenim spavačima održao se najvažniji pjesnički program festivala, program posvećen gostu pjesniku, ove godine pjesnikinji, predstavnici bh. suvremene poezije, Tanji Stupar – Trifunović.

Uz razgovor i čitanje stihova, predstavljen je pjesnički opus ove književnice.

Festival je ove godine napravio programski zaokret i program otvorio uz suvremene, mlađe pjesnike čiji opusi nisu zaokruženi, ali koji su svojim dosadašnjim radom zaslužili istaknuto mjesto u bh., odnosno regionalnoj poeziji i književnosti.

Organizatori ističu kako je program ranije bio rezerviran za pjesnike koji su na vrhuncu karijere, te je bio osmišljen kao svojevrsni homage njihovom stvaralaštvu.

Program festivala nastavlja se bogatim kulturnim, umjetničkim i književnim sadržajem i danas i u večernjim satima završit će koncertom Damira Imamovića, naveli su organizatori u priopćenju.

Prihvati notifikacije