Svijet

Počinje kontraofanziva? "Spremni smo"

Ukrajina je spremna pokrenuti svoju dugo očekivanu kontraofanzivu, rekao je jedan od najviših sigurnosnih dužnosnika zemlje za BBC.

FOTO: EPA-EFE/JOHAN NILSSON
FOTO: EPA-EFE/JOHAN NILSSON

Oleksij Danilov nije želio reći tačan datum, ali je rekao da bi napad za ponovno preuzimanje teritorija od okupacijskih snaga predsjednika Vladimira Putina mogao započeti “sutra, prekosutra ili za nedjelju dana”. Upozorio je da ukrajinska vlada nema pravo na pogrešku u vezi s odlukom jer je ovo “historijska prilika” koju ne smiju izgubiti.

Kao sekretar Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu Ukrajine, Danilov je u centru ratnog kabineta predsjednika Volodimira Zelenskog. Njegov intervju za BBC prekinut je telefonskim pozivom predsjednika Zelenskog koji ga je pozvao na sastanak kako bi se razgovaralo o kontraofanzivi.

Tokom intervjua Danilov je potvrdio da se neke Wagnerove plaćeničke snage povlače iz grada Bahmuta, mjesta najkrvavije bitke u ratu do sada – ali je dodao da se pregrupišu na još tri lokacije i da to ne znači da su borbe prestale.

Puno toga je na kocki

Danilov je također rekao da je “apsolutno smiren” u pogledu toga što je Rusija počela raspoređivati nuklearno oružje u Bjelorusiji, rekavši: “Za nas to nije neka vijest.”

Ukrajina već mjesecima planira kontraofanzivu, ali željela je što više vremena za obuku trupa i primanje vojne opreme od zapadnih saveznika. U međuvremenu su ruske snage pripremale svoju odbranu. Mnogo je toga na kocki jer vlada u Kijevu treba pokazati narodu Ukrajine, ali i zapadnim saveznicima, da može probiti ruske linije, okončati ratni zastoj i ponovno zauzeti dio svog teritorija.

Danilov je za BBC rekao da će oružane snage započeti napad kada komandanti izračunaju da ukrajinske snage mogu postići najbolji rezultat. Upitan jesu li ukrajinske oružane snage spremne za ofanzivu, odgovorio je:

“Mi smo spremni, kao što smo bili spremni braniti svoju zemlju u bilo kojem trenutku. I to nije pitanje vremena. Moramo shvatiti da ovu historijsku priliku ne možemo izgubiti kako bismo zaista postali samostalna, velika evropska država.”

“To bi se moglo dogoditi sutra, prekosutra ili za nedjelju dana. Bilo bi čudno da navodim datume početka tog/tih događaja. To ne mogu učiniti… Imamo vrlo odgovoran zadatak pred svojom zemljom. I razumijemo da nemamo pravo na grešku”, dodao je Danilov, prenosi Index.

Odbacio je tvrdnje da je kontraofanziva već započela, rekavši da je “rušenje ruskih kontrolnih centara i ruske vojne opreme” zadatak ukrajinskih oružanih snaga od 24. februara prošle godine. “U ovom ratu nemamo slobodnih dana”, rekao je.

Govorio je i o Bahmutu te branio odluku ukrajinske vojske da se mjesecima ne povlači iz grada.

“Bahmut je naša zemlja, naš teritorij i moramo ga braniti”, rekao je. “Ako počnemo napuštati svako naselje, to bi nas moglo dovesti do naše zapadne granice, a to je ono što Putin želi od prvih dana rata”, kaže.

Rekao je da ukrajinske snage kontrolišu samo mali dio grada i da to Kijev priznaje. “Ali morate imati na umu da je Bahmut odigrao veliku ulogu u ovom ratu”, kaže. Upitan odlaze li Wagnerovi plaćenici iz grada, kaže: “Da, to se događa. Ali to ne znači da će se prestati boriti s nama. Više će se koncentrisati na druge frontove… Pregrupišu se na druge tri lokacije.”

Prihvati notifikacije