Magazin

Pazite šta jedete: Ovi dodaci jelima nepovoljni su za vaše zdravlje, a gotovo svi ih često koristimo

Jedan od najčešćih zdravstvenih problema danas jest visoka razina šećera u krvi. Šećer unosimo na raznorazne načine, kroz piće, hranu, slatkiše, pa čak i dodatke jelima i taj segment mnogi zanemaruju.

FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY
FOTO: ILUSTRACIJA / PIXABAY

“Kao i većina prehrambenih proizvoda, naizgled obični začini mogu sadržavati veliku količinu šećera. Iz tog razloga je važno uvijek pročitati sastav. Ukoliko vidite da se u proizvodu nalaze sirup, dekstroza ili melasa, nemojte ga kupovati”, kazala je nutricionistkinja Laura Burak za magazin Eat This, Not That.

Jedan od najčešćih dodataka jelu koji koristimo je kečap, a on sadrži podosta dodatnog šećera koji dolazi u obliku sirupa s visokim sadržajem fruktoze. Konzumacija kukuruznog sirupa dovodi do pretilosti, otpornosti na inzulin i dijabetesa. Dakle, trebali biste pripaziti i provjeriti koliko šećera ima u kečapu koji koristite.

Pazite na preljeve i senf

Senf je sam po sebi veoma gorak u svom prirodnom obliku, zbog toga mu se dodaje veća količina šećera kako bi se ublažio i poboljšao njegov okus. A posebno je popularan senf s dodatkom meda, no on isto tako nije baš najzdraviji.

“Može vam se učiniti da je senf s medom zdraviji, ali je to daleko od istine. Med je samo ‘izgovor’ za dodavanje još veće količine šećera u proizvod”, pojasnila je nutricionistica.

Preljevi za salatu su veoma ukusni, ali oni također sadržavaju veliku količinu šećera i umanjit će nutritivnu vrijednost zdravkog obroka poput salate.

Na našim područjima posljednjih godina veoma je popularan dodatak teriyaki umak, koji dodajemo u razne oblike kineske hrane. On sadrži šećer i uz to još razne adititve, kukuruzni škrob i sirup s visokim sadržajem fruktoze, koji jako utječe na razinu šećera u krvi.