Svijet

Papa Franjo poručio zločincima: "Dosta, molim vas. Zaustavite se!"

"Dosta, molim vas. Zaustavite se, današnja je poruka pape Franje, duhovnog vođe katolika i predsjednika Vatikana, u vezi sa stanjem u Gazi koja je pod konstantnim napadima izraelske vojske, javlja Anadolu.

FOTO: EPA-EFE/VATICAN MEDIA
FOTO: EPA-EFE/VATICAN MEDIA

Papa Franjo je u nedjelju s prozora svoje radne sobe u Apostolskoj palači izmolio molitvu s vjernicima i hodočasnicima okupljenim na Trgu svetog Petra. Tokom propovijedi osvrnuo se i na situaciju u Palestini.

“Svaki dan u svom srcu, s bolom, nosim patnju stanovništva u Palestini i Izraelu, zbog neprijateljstava koja su u toku. Hiljade mrtvih, ranjenih, raseljenih, ogromna razaranja nanose bol, i to sa strašnim posljedicama po male i bespomoćne, čija je budućnost ugrožena”, kazao je papa Franjo.

Naglasio je kako se pita misli li doista neko da se tako gradi bolji svijet i da se tako može postići mir.

“Dosta, molim vas! Svi kažemo: dosta, molim vas! Zaustavite se”, podvukao je papa Franjo te dodao:

“Ohrabrujem nastavak pregovora za momentalni prekid vatre u Gazi i cijeloj regiji, da se taoci odmah oslobode i vrate njihovim najmilijima koji ih s nestrpljenjem očekuju te da se civilnom stanovništvu omogući siguran pristup neophodnim i hitnim humanitarnu pomoć.”

Papa Franjo je dodao kako u ovim trenucima ne treba zaboraviti ni napaćenu Ukrajinu, gdje, kako je kazao “svaki dan mnogi umiru”.