Zato je važno, posebno u zimskim mjesecima, osigurati dovoljan unos vitamina D hranom ili dodacima prehrani.
Važnost vitamina D
Vitamin D ključan je za održavanje optimalnog zdravlja, a najpoznatiji je po svojoj ulozi u regulaciji apsorpcije kalcija i fosfora koji je neophodan za zdravlje kostiju.
Jedan od najbogatijih izvora vitamina D su riblji proizvodi, poput tune, sardina, skuše, bakalara, haringe i lososa. Osim ribe, vitamin D sadrže plodovi mora, uključujući rakove, te određene vrste gljiva, kvasac i goveđa jetra. Također, žumanjak je dobar izvor ovog vitamina.
Zanimljivo je da mnogi proizvodi danas dolaze obogaćeni vitaminom D, poput nekih margarina, mlijeka i žitarica što može pomoći u osiguravanju odgovarajućeg unosa ove važne hranjive tvari.
S obzirom na to da tokom zimskih mjeseci može biti teže dobiti dovoljno vitamina D samo putem sunčeve svjetlosti, važno je pripaziti na prehranu i po potrebi uzimati dodatke prehrani.
Uzimanje vitamina D u preporučenim količinama, uz zdrav način života i pravilnu prehranu, pomoći će očuvanju jakih kostiju i zdravog imuniteta tokom zime.