Magazin

Ovom hranom nadoknadite nedostatak vitamina D

Tokom zime, kada su dani kraći, a sunčeva svjetlost slabija, razina ovog vitamina u tijelu može značajno pasti.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Zato je važno, posebno u zimskim mjesecima, osigurati dovoljan unos vitamina D hranom ili dodacima prehrani.

Važnost vitamina D

Vitamin D ključan je za održavanje optimalnog zdravlja, a najpoznatiji je po svojoj ulozi u regulaciji apsorpcije kalcija i fosfora koji je neophodan za zdravlje kostiju.

Pročitajte još

Jedan od najbogatijih izvora vitamina D su riblji proizvodi, poput tune, sardina, skuše, bakalara, haringe i lososa. Osim ribe, vitamin D sadrže plodovi mora, uključujući rakove, te određene vrste gljiva, kvasac i goveđa jetra. Također, žumanjak je dobar izvor ovog vitamina.

Zanimljivo je da mnogi proizvodi danas dolaze obogaćeni vitaminom D, poput nekih margarina, mlijeka i žitarica što može pomoći u osiguravanju odgovarajućeg unosa ove važne hranjive tvari.

S obzirom na to da tokom zimskih mjeseci može biti teže dobiti dovoljno vitamina D samo putem sunčeve svjetlosti, važno je pripaziti na prehranu i po potrebi uzimati dodatke prehrani.

Uzimanje vitamina D u preporučenim količinama, uz zdrav način života i pravilnu prehranu, pomoći će očuvanju jakih kostiju i zdravog imuniteta tokom zime.