Magazin

Ovo su tri rana znaka da buduće mame čekaju blizance

Misliš da možda nosiš dvije bebe? Pročitaj ove potencijalne simptome i znakove blizanačke trudnoće.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Iako žene koje očekuju blizance mogu doživjeti različiti raspon simptoma, isto kao i žene koje su trudne s jednim djetetom, postoje neki rani znakovi koji mogu ukazivati da si trudna s blizancima.

1. Rezultati testa krvi

U nekim slučajevima visina hormona HCG (humani korionski gonadotropin) u krvi može ukazivati da si u blizanačkoj trudnoći. To je protein koji se luči iz tkiva posteljice, a mnogi ga nazivaju “hormon trudnoće”.

– Blizanačka trudnoća obično znači povišen nivo hormona HCG, ali može isto tako biti veliki kada se radi o jednoj bebi.

Postoji široki raspon rezultata za blizance i jednu bebu, ali nemoguće je biti siguran da su i blizanci čak i kad su rani HCG povišeni – objašnjava dr. Amos Grunebaum, direktor odjela porodništva i opstetricije Prezbiterijanske bolnice u New Yorku, i profesor na Medicinskom fakultetu Weill Cornell.

2. Jače izraženi simptomi trudnoće

Kada uzmeš u obzir da su mnogi simptomi trudnoće povezani s hormonalnim promjenama u ženskom tijelu, smatra se da mame koje nose blizance, imaju jače izražene simptome.

– Kada je žena trudna s blizancima pojačani su mnogi rizici. Na primjer, zbog povišenog hormona beta HCG, ona može imati jače simptome poput mučnina i povraćanja nego žena koja je trudna s jednim djetetom – kaže ginekologinja Christine Greves iz Orlanda.

– Žene zbog blizanačke trudnoće imaju veću šansu da imaju ekstremne mučnine koja se nazivaju trudnička hiperemeza.

Često su toliko jake da je potrebna ljekarska pomoć i nadoknada tekućine, elektrolita i nutrijenata – dalje objašnjava ginekologinja dr. Greves.

3. Veći (i brže rastući) trudnički trbuh

Iako dr. Grunebaum kaže da se povećana težina i veličina trudnice ne mogu koristiti kao pokazatelj blizanačke trudnoće, mnoge mame koje nose blizance kažu da je njihov trbuh puno brže rastao.

Iako neki simptomi mogu biti jači i trbuh izraženiji, ljekari kažu da je ultrazvuk prava potvrda blizanačke trudnoće.

– Možete pogađati koliko hoćete, ali sve dok ne dobijete potvrdu s ultrazvučnog pregleda, sve je to samo špekulacija.

Sva sreća mame danas ne moraju čekati jako dugo. Danas se potvrda ove trudnoće može dobiti u šestoj, sedmoj sedmici – objašnjava dr. Grunebaum za Parents.com, prenosi portal miss7mama.24sata.hr.

Prihvati notifikacije