Magazin

Ovo je možda i najbolji lijek protiv prehlade: Spremale su ga i naše nane

Sezona prehlade i upale grla donosi neprijatan kašalj koji često zahtijeva brzo rješenje.

FOTO: UNSPLASH
FOTO: UNSPLASH
Ilustracija

Iako su farmaceutski lijekovi dostupni, prirodni recepti naših nana dobijaju sve veću popularnost zbog svoje efikasnosti i jednostavnosti. Jedan od najpoznatijih recepata je sirup od crvenog luka, za koji su potrebna samo dva sastojka crveni luk i šećer – i vjerovatno ih već imate kod kuće.

Zašto koristiti crveni luk?

Crveni luk je bogat hranljivim materijama kao što su vitamini C i B6, folna kiselina, kalijum i mangan. Pored toga, sadrži fitonutrijente i sumpor, koji deluju kao moćni antibakterijski agensi. Ova kombinacija ne samo da pomaže u ublažavanju kašlja i olakšavanju iskašljavanja, već i jača imuni sistem.

Kako pripremiti sirup od crvenog luka?

Sastojci:

Priprema:

Oljuštite luk i isjecite ga na male komade. U čistu teglu poredajte slojeve luka, pa svaki sloj pospite šećerom. Ostavite teglu nekoliko sati, najbolje preko noći, kako bi luk pustio sok. Šećer pomaže u ekstrakciji ljekovitih supstanci iz luka.

Alternativa šećeru: med za dodatna svojstva

Ako ne želite da koristite šećer, med je savršena zamjena. Osim što je prirodniji, med ima dodatna antiinflamatorna i umirujuća svojstva koja pomažu u smirivanju grla. Za jači antibakterijski efekat, sirup možete obogatiti limunovim sokom.

Kako koristiti sirup?

Uzmite jednu kašičicu sirupa svakih nekoliko sati. Ovaj sirup je bezbjedan za decu i odrasle. Čuvajte ga u frižideru, gdje može da izdrži do dvije nedjelje.

Napomena: Zbog njegovog ekspektorantnog dejstva, sirup je najbolje izbjegavati neposredno prije spavanja kako bi se izbjegla nelagodnost.

Dodatna podrška vašem imunitetu

Sirup od crvenog luka je jednostavan, efikasan i prirodan način za borbu protiv kašlja. Osim što olakšava disanje, daje vašem tijelu potrebnu podršku za borbu protiv prehlade. Isprobajte ovaj recept i osjetite prednosti prirodnog pristupa liječenju, piše Klik.hr.