Magazin

Ove namirnice najefikasnije podižu željezo u krvi

Nizak nivo željeza u krvi značajno utiče na kvalitet života. Željezo ima vrlo važnu ulogu u mnogim metaboličkim procesima u organizmu, a jako je važno i za imunološki odgovor organizma.

FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA
FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA

Posljedica nedostatka željeza u organizmu često rezultira anemijom, koja može biti izazvana i neodgovarajućom ishranom. Jedini siguran način da provjerimo da li imamo manjak željeza u organizmu je analiza krvi, ali brojni simptomi ukazuju da smo u nedostatku.

Provjerite nivo željeza u krvi, ako imate neki od slijedećih simptoma:

– Brzo se umorite, čak i nakon dugog spavanja i odmora

– Imate kratak dah, čak i nakon malo intezivnije šetnje

– Blijeda koža lica

– Vrtoglavica i nesvjestica

– Lomljivi nokti i kosa

– Česte prehlade

– Loša koncetracija

– Smanjen apetit

– Zujanje u ušima

– Sindrom nemirnih nogu

Koje namirnice treba da konzumirate ako imate nisko željezo u krvi?

– iznutrice

– meso

– giljve

– sušeno voće

– zeleno lisnato povrće

– rotkvice

Džigerica je jedan od najboljih izvora željeza u ishrani – 100 g sadrži 6,9 mg gvožđa (oko 35% dnevne potrebe za željezom za žene).

U biljnim proizvodima ima dosta željeza, ali od nekih se željezo lošije apsorbuje zbog visokog sadržaja fitinske kiseline u ovim proizvodima (kada su mahunarke, sočivo ili špinat u pitanju), piše Lepa i srećna.

Mrkva, krompir, cvekla, bundeva, brokoli, paradajz, karfiol i bijeli kupus (uključujući kiseli kupus), repa će biti odlični pomagači za povećanje hemoglobina. Ovi proizvodi sadrže dosta jabučne, limunske ili askorbinske kiseline i doprinose boljoj apsorpciji željeza iz namirnica.

Ne zaboravite da kafa, čaj, mlijeko i mlječni proizvodi, kakao, čokolada, špinat i velika količina vlakana u ishrani smanjuju apsorpciju željeza. Hemoglobin može smanjiti ne samo zbog nedostatka željeza, već i zbog nedostatka vitamina, kao što su vitamini B, kao i drugih faktora. Važno je posjetiti ljekara, a zdrava ishrana uvijek koristi, piše Zadovoljna.rs.

Prihvati notifikacije