Svijet

Ova država će starijim od 18 godina dozvoliti neometano nošenje kokaina, heroina…

Britanska Kolumbija je postala prva provincija u Kanadi koja je u velikoj mjeri dekriminalizirala teške droge.

FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA
FOTO: PIXABAY/ILUSTRACIJA

Osobama starijim od 18 godina bit će dozvoljeno da nose 2,5 grama stvari poput kokaina, heroina, fentanila, metamfetamina i morfijuma, piše Unilad.

To je dio trogodišnjeg eksperimenta čiji je cilj vidjeti može li dekriminalizacija utjecati na korištenje droga.

Pročitajte još

Portugal je 2001. godine ukinuo krivične kazne za posjedovanje droge. Navodi se da su rezultati takvi da je povećan broj ljudi koji se javljaju za liječenje, dok su smrtni slučajevi od predoziranja, HIV infekcije, upotreba droga i zatvaranje zbog krivičnih djela povezanih s drogom naglo opali.

Američka država Oregon također je privukla pažnju širom svijeta kada je isto učinila za heroin, metamfetamin, LSD, oksikodon i druge droge.

Britanska Kolumbija navodi da oni koji budu uhvaćeni sa 2,5 grama ili manje teške droge “neće biti uhapšeni, optuženi niti će im biti zaplijenjene supstance, navodi BBC.

Pročitajte još

Umjesto toga, bit će im ponuđene informacije o zdravstvenim i socijalnim uslugama koje su dostupne zbog korištenja droga.

– Svakog dana gubimo živote zbog predoziranja zbog sve toksičnije ilegalne opskrbe drogom. Posvećeni smo zaustavljanju ove tragične epidemije hrabrom akcijom i značajnom promjenom politike – izjavila je Carolyn Bennett, kanadska federalna ministrica mentalnog zdravlja i ovisnosti.

Više od 9.000 policajaca informirano je o tome kako da reaguju na osobe koje posjeduju drogu.