BiH

OSCE pozdravlja usvajanje Strategije BiH za borbu protiv korupcije 2024. - 2028.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini pozdravlja odluku Vijeća ministara BiH i usvajanje Strategije Bosne i Hercegovine za borbu protiv korupcije 2024. - 2028. i pratećeg Akcionog plana za provedbu Strategije. Usvajanje te strategije predstavlja značajan korak naprijed u uspostavljanju funkcionalnog okvira upravljanja borbom protiv korupcije.

FOTO: OSCE BIH
FOTO: OSCE BIH

Misija poziva na provedbu mjera navedenih u Strategiji i Akcionom planu. Te mjere su od suštinske važnosti za jačanje vladavine prava, stvaranje sistemskih rješenja za efikasno sprječavanje korupcije, poticanje ekonomskog razvoja i unaprjeđenje kvaliteta života svake građanke i građanina u BiH.

Misija je podržala izradu te i drugih strategija za borbu protiv korupcije na svim nivoima vlasti, unaprijedila koordinaciju i pomogla vlastima u rješavanju izazova u otkrivanju nepravilnosti koje mogu dovesti do korupcije. Misija će to nastaviti. Misija će također nastaviti podržavati provođenje mjera iz Strategije koje doprinose uspostavljanju efikasnih sistema prevencije korupcije u BiH – saopćeno je iz Misije OSCE u BiH.