Život

Organizovan iftar u Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave

U organizaciji Uprave za vanjske poslove i dijasporu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini večeras je organiziran iftar za štićenike i uposlenike Doma za djecu bez roditeljskog staranja Bjelave.

FOTO: MINA
FOTO: MINA

Voditeljica Odjela za saradnju sa državnim institucijama i nevladinim organizacijama pri ovoj upravi Medina Mehmedović Mulalić je istakla da saradnja sa Domom traje već duži niz godina.

Navela je da Uprava za vanjske poslove i dijasporu duži niz godina organizira iftare za djecu iz Doma. U okviru aktivnosti koje Uprava provodi u posljednjih deset godina su kreativne radionice za djecu i instruktivna nastava za učenike osnovnih i srednjih škola.

Pored toga, naše aktivnosti koje su utemeljene na Memorandumu o razumijevanju koji je Uprava potpisala s Domom, podrazumijevaju i odlazak naših volonterki studentica u kuće u kojima su smješteni srednjoškolci i studenti. Naime, nakon 18 godina, djeca koja su bila u Domu, budu izmještena u roditeljske kuće, gdje, uz pažnju odgajatelja, imaju porodični ambijent. U te kuće odlaze naše volonterke, koje s njima rade edukativne aktivnosti – objasnila je ona.

Naglasila je da su ovi susreti značajni i posebni, jer predstavljaju priliku da se neposredno čuje glas i iskustvo ove djece. U tom smislu, svake godine se radujemo iftaru s dječicom, da ih ugostimo, s njima porazgovaramo, podijelimo poklone – kazala je Mehmedović Mulalić.

Amina Bašić Drkić, koordinatorica na projektu u ime Uprave za vanjske poslove i dijasporu, naglasila je da ove aktivnosti djeci puno znače. Aktivno dolazimo vikendom, radimo kreativne radionice i pomažemo im u instruktivnoj nastavi. Imamo još deset djevojaka koje volontiraju.

Iftar već drugu godinu organizujemo u Studentskom centru. Ranije smo iftare organizirali na Tabiji, ali zbog hladnijeg vremena sada smo tu. I nama i djeci ovo jako znači – kazala je ona.

Uz štićenike i uposlenike, iftaru su prisustvovale i studentice koje volontiraju u Domu za djecu bez roditeljskog staranja – prenosi MINA.