Magazin

Oprez: Neugodan miris znoja može biti znak bolesti

Neugodan miris tijela je normalna stvar, a kada nije povezan s većim problemom, možete ga opisati kao kombinaciju znoja, bakterija i prljavštine koja se skuplja na koži.

FOTO: ILUSTRACIJA/WATSONSHEALTH.COM.PH
FOTO: ILUSTRACIJA/WATSONSHEALTH.COM.PH

Pojačava se s vremenom kako se više bakterija i znoja miješa na površini kože. Nije to ništa strašno, kažu stručnjaci, jer bakterije s našim tijelom žive u simbiozi.

Neki mirisi su zaista benigni, no drugi mogu biti signal da nešto nije uredu sa zdravljem. Neugodan miris tijela, urina ili stolice upućuje na probleme. Liječnici su tek zagrebali površinu povezanosti mirisa i zdravlja, a nedavna istraživanja pokazala su kako neke vrste raka kože psi, koji imaju istančan osjet mirisa, mogu detektirati.

Što uzrokuje neugodan miris?

Neugodan miris tijela se javlja zbog tri stvari: načina prehrane, stresa ili problema sa zdravljem. Ako je prvi razlog u pitanju, radi se o procesima metabolizma koji proizvode određene spojeve, odnosno molekule koje isparavaju i uzrokuju neugodne mirise. Osjetit ćete ga i u znoju. Primjerice, to znaju učiniti bijeli luk, luk, alkohol, riba…

Kad je stres u pitanju, tu sve igra ulogu – od problema u ljubavnoj vezi do previše posla. Znojne žlijezde koje se nalaze ispod pazuha i na području prepozna su one koje proizvode drukčiji znoj – masniji. Kad se nalazite u stanju tjeskobe, ove će se žlijezde aktivirati i velika količina znoja u kombinaciji s bakterijama stvara jako neugodan miris.

Zdravstveni problemi i neugodan miris

Liječnici objašnjavaju kako postoji sindrom mirisa ribe koji je rijetka gentska pojava gdje tijelo smrdi poput ribe, povrća koje je uvehlo ili soje.

Druga bolest jest jedna uzrokovana umjetnim sladilima zbog kojih tijelo poprimi miris – miša. S neugodnim mirisima povezane su bolesti jetre, dijabetes, bolesti bubrega, ali i čudan miris zadaha i znoja.

Kako biste najlakše izbjegli nepoželjne mirise, jedite hranu koja nema takav miris, smanjite razinu stresa ili isprobajte novi dezodorans. Kako biste promijenili miris znoja, pokušajte na jezik svaki dan staviti kap ili dvije ulja s metvicom.

No, nekada jednostavno trebate posjetiti liječnika. Može biti problem s higijenom, ali ako se događa nešto zaista čudno, trebali biste se posavjetovati sa stručnjakom, piše večernji.hr.