Život

Oporavite tijelo uz varivo od leće

Nakon praznične trpeze, vrijeme je da mislite na zdravlje. Jela od leće, brz su i lagan put da oporavite svoje tijelo.

FOTO: GETTY IMAGES
FOTO: GETTY IMAGES

Leća je veoma vrijedna mahunarka zbog svojih dobrobiti za organizam. Bogata je proteinima, vlaknima i željezom pa ju je poželjno češće konzumirati. Varivo od leće je izrazito popularno zbog brzine pripreme. Postoji nekoliko vrsta leće crvena, smeđa, zelena, žuta, čak i crna. Bilo koja vrsta poželjna je kao dodatak raznim jelima ili glavni sastojak u varivima. Danas vam donosim recept za varivo od leće i slantuka. Mnogi nutricionisti tvrde da je slanutak bolji izbor čak i od mesa. Manje je kaloričan, a sadrži gotovo jednako proteina kao i meso.

Sastojci: 250 g leće, 200 – 250 g slanutka, 1 luk, 4-5 mrkvi, 1–2 režnja bijelog luka, sol, biber, mješavina začina, mljevena crvena paprika.

Priprema: Očistite mrkvu i luk te ih nasjeckajte na kockice. Zatim mrkvu dinstajte na ulju dok ne omekša pa dodajte luk i miješajte dok ne požuti. Dodajte slanutak i leću te sve prelijte vodom, dok sastojci nisu iznad pokriveni s dva centimetra vode. Dodajte sol i poklopite na 30 minuta kako bi se sve ukuhalo. U međuvremenu napravite zapršku. Nju možete lako pripremiti tako da na ulju dinstate luk ili bijeli luk dok ne požuti, dodate nekoliko supenih kašika oštrog brašna i mljevenu crvenu papriku te polagano dodajete vodu kako bi se sve umutilo i počelo zgušnjavati. Kada ste napravili zapršku, dodajte je varivu uz željene začine i sve kuhajte još 10 – 15 minuta.

Prihvati notifikacije