Sarajevo

Općina Novi Grad Sarajevo: Zaustaviti agoniju škole na Aneksu i imenovati direktora

Općina Novi Grad Sarajevo poziva Ministarstvo za odgoj i obrazovanje i Vladu Kantona Sarajevo da prekinu aktivnosti kojima su, kao navode, izazvali agoniju škole na Aneksu, koja godinu dana nema direktora, tačnije od isteka mandata dotadašnjem direktoru Omeru Begoviću.   

Škola na Aneksu
FOTO: OPĆINA NOVI GRAD SARAJEVO

-Zbog haotičnog stanja koje vlada u ovoj školi, ogorčeni su roditelji učenika škole, čija djeca najviše ispaštaju, kao i nastavnici škole. No, bez obzira na nezadovoljstvo roditelja i nastavnog osoblja, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS po svaku cijenu želi nametnuti svoju volju i postaviti direktora suprotno volji kolektiva škole, roditelja i lokalne zajednice navodi Općina Novi Grad Sarajevo u saopćenju za javnost. 

Dodaje da je škola izgrađena 2018. godine i počela s radom veoma kvalitetno, “ali su onda iz Ministarstva odlučili da to upropaste, i već godinu dana školu ‘drže’ u neviđenoj agoniji”.

– Iako se na javni poziv za izbor direktora OŠ ‘Aneks’ prijavio i dotadašnji direktor Omer Begović, kojem bi to bio drugi mandat i kojem je u toku procedure izbora direktora Ministarstvo prvobitno dalo svoju podršku, kao i predstavnici nastavnika, roditelja i Općine, Vlada KS je iz njima poznatih razloga odbila dati saglasnost za imenovanje direktora škole, pozivajući se pri tome na događaje koji su se desili u školi ‘Grbavica 1’ u kojoj je Begović ranije bio direktor – naveli su iz Općine Novi Grad.

Napominju da resorno ministarstvo nikada nije imalo zamjerku na rad direktora Begovića, koji je uspješno proveo proces uspostave OŠ “Aneks”, koja je u njegovom mandatu vrlo uspješno funkcionisala.

– Međutim, nedavanjem saglasnosti, na prijedlog Školskog odbora i neprovođenjem procedure imenovanja vršioca dužnosti direktora, počinje agonija škole koja se drži bez odgovorne osobe od aprila do oktobra 2023. kada se konačno imenuje vršilac dužnosti direktora. Novi konkurs za izbor direktora raspisan je tek u oktobru 2023. koji ni do danas nije okončan, iako je glasanje obavljeno u mjesecu novembru 2023. godine, a nakon što je Ministarstvo ustanovilo da je podršku roditelja, nastavnika i Općine dobio kandidat koji nije po njihovoj želji, oni odbijaju da dovrše taj proces i imenuju direktora i time školu i dalje drže u agoniji – kaže se u saopćenju. 

Iz Općine ističu da je zbog svega navedenog i nepostojanja ovlaštene osobe, OŠ “Aneks” jedina škola u kojoj nisu nabavljeni novi besplatni udžbenici za učenike od 1. do 4. razreda.

– Roditelji škole, razočarani i ogorčeni ovakvim postupanjem nadležnog ministarstva prema njihovoj djeci, obratili su se Općini Novi Grad Sarajevo informirajući nas da će djeca po ko zna koji put biti ‘kolateralna šteta’ ovakvog neodgovornog odnosa Ministarstva, zbog čega je upitan i njihov odlazak na ekskurziju, tražeći pomoć Općine da se konačno okonča agonija oko imenovanja direktora škole. Smatramo da je krajnje vrijeme da se Ministarstvo i Vlada KS uozbilje, i prekinu ovako neodgovoran i drzak odnos i nebrigu prema učenicima ove škole, njihovim roditeljima, ali i prema ovoj lokalnoj zajednici i školi, a koji je motiviran isključivo političkim razlozima, jer se nažalost, putem škola, na štetu naše djece, pokušavaju postavljati podobni direktori, što je do sada neviđeno na prostoru Novog Grada Sarajeva – poručili su iz Općine Novi Grad Sarajevo.