Magazin

Omiljeni umaci: Jedan čuva žene od moždanog udara, drugi povećava plodnost muškarca

Nutricionistkinja Signe Svanfeldt podjelila je zdravstvene dobrobiti popularnih umaka koje ljudi najčešće konzumiraju uz svoje obroke.

FOTO: PEXELS
FOTO: PEXELS

Kečap

Utvrđeno je da ljuti kečap potencijalno podstiče plodnost muškaraca. Antioksidans likopen, koji paradajzu daje boju, može povećati broj spermatozoida do 70 odsto, prema jednoj studiji sprovedenoj na Univerzitetu u Sheffieldu.

Američko istraživanje iz 2002. sprovedeno na 47 hiljada muškaraca pokazalo je da jedenje kečapa dva ili više puta nedeljno takođe može smanjiti rizik od razvoja raka prostate za oko 20 odsto.

Međutim, Signe upozorava da kečap može da sadrži velike količine dodatih šećera.

“Ako želite da smanjite unos šećera, pronađite sorte bez šećera ili sa smanjenim udjelom dodanih šećera”, rekla je.

Senf

Senf se smatra jednim od najstarijih poznatih umaka na svijetu, a historijski zapisi sugerišu da je korišćen još u starom Egiptu.

Senf je prepun selena i magnezijuma, koji mogu da imaju svojstva protiv upala. Neke su studije takođe otkrile da može štititi od bakterija i gljivica poput Esherichije Coli.

Međutim, druge studije tvrde da senf nema zaštitnih učinaka. Uz to, varijacije senfa mogu imati visok udio natrijuma pa ga treba jesti umjereno.

“Visoki unos natrijuma može povisiti krvni pritisak i dovesti do kardiovaskularnih bolesti”, upozorila je Signe.

S druge strane, slađi senf u sebi sadrži visok udio šećera, što takođe može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, ali i debljanja.

Majoneza

Uprkos tome što se smatra nezdravim zbog visokog udjela masti, majoneza se proizvodi od nutritivno korisnih namirnica.

“Majoneza se tradicionalno pravi od biljnog ulja i jaja, a obje namirnice su hranjive. Ulje sadrži nezasićene zdrave masti, a jaje osigurava proteine, kao i hranjive materije poput vitamina D”, rekla je Svanfeldt.

Majoneza takođe ima visoku koncentraciju vitamina E, za koji je jedna studija pokazala da može da zaštiti žene u postmenopauzi od moždanog udara. Istraživači iz Intergroupa iz Arizone i Univerziteta u Minnesoti otkrili su da žene u postmenopauzi sa značajnim količinama vitamina E u ishrani imaju manju verovatnoću da će umrijeti od moždanog udara. Najkoncentrisaniji izvor hrane vitamina E koji je konzumirala grupa žena u studiji bila je majoneza.

Dakle, kao i sa svim dobrim stvarima u životu, umjerenost je ključna.

Prihvati notifikacije