BiH

Oliver Spasovski iz Sarajeva poručio: Stabilan region Zapadnog Balkana, znači stabilna Evropa

Ministar unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski boravi u Sarajevu.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić sastao se u srijedu u Sarajevu sa ministrom unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije Oliverom Spasovskim s kojim je razgovarao o međusobnoj saradnji nadležnih institucija i bezbjednosti u regionu i šire.

Nešić je prije sastanka izjavio da je u fokusu Ministarstva sigurnosti BiH i Ministarstva unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije članstvo u Evropskoj uniji te sigurnost i stabilnost regiona i Evrope.

“Mi smo nakon Europola i uspostavljanja pune saradnje, sebi za narednu stepenicu dali Frontex. Sjeverna Makedonija je taj posao uspješno završila i nama treba pomoć i podrška u tom smjeru”, rekao je Nešić.

Kako je kazao, Sjeverna Makedonija i BiH, ali i cijela Evropa moraju djelovati ujedinjeno kako bi spriječili kriminalce da profitiraju na problemima ljudi.

“Sama ideja Frontexa za nas na Zapadnom Balkanu nosi poruku da smo u nečemu dio jedinstvenog evropskog prostora. Na nama je da to iskoristimo. Naše zemlje predstavljaju raskrsnicu koju koriste kriminalci, krijumčari i trgovci ljudima kada pokušavaju pobjeći vladavini zakona i pravdi”, istakao je Nešić.

Spasovski je naglasio da s BiH imaju izvanredne, prijateljske i partnerske odnose.

“Radimo na potpisivanju nekoliko ugovora, protokola između naša dva ministarstva koji se odnose, prije svega, na bolju saradnju u oblasti forenzike, vještačenja, zajedničkih obuka. Dijelićemo naše iskustvo pregovaranja za dogovor o Frontexu. Naši zajednički susreti šalju snažnu poruku da smo, prije svega, svi zajedno okrenuti ka boljoj regionalnoj saradnji u oblasti bezbjednosti, borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije s ciljem da omogućimo što je moguće bolju bezbjednost i bolji život naših građana”, rekao je Spasovski.

Dodao je da je Sjeverna Makedonija od septembra prošle godine do danas zaplijenila najveću količinu narkotika od sticanja nezavisnosti.

“U ovom pogledu Sjeverna Makedonija je opredjeljena da bude dobar partner, da sarađujemo s ciljem da naši građani imaju dobru bezbjednost i unutar naših granica i u našem regionu. Stabilan region Zapadnog Balkana, znači stabilna Evropa”, poručio je Spasovski.

Dvojica sagovornika su se osvrnula i na pitanje povratka žena i djece iz Sirije, prilikom čega je ministar sigurnosti BiH Nešić ponovio raniju izjavu da će insistirati na strožim sigurnosnim provjerama.

“Moj prioritetniji zadatak je bezbjednost naše djece. Mislim na djecu koja žive i koja su rođena u BiH. Ja ne znam čime su zadojena djeca koja su danas u Siriji. Ne znam da li će oni sutra predstavljati opasnost po bezbjednost BiH i neću ni kao otac, ni kao ministar bezbjednosti, bez obzira na pritiske, dozvoliti da se u BiH vrati bilo ko, ko može predstavljati prijetnju po bezbjednost naše djece”, naglasio je Nešić.

Kako je kazao, svi državljani BiH koji se nalaze u Siriji, uključujući i djecu, neće ući u državu dok se ne izvrše sve provjere.

“Naše bezbjednosne agencije moraju dostaviti da ti državljani koji se nalaze u Siriji, a navodno su državljani BiH, ne predstavljaju opasnost po BiH. Kad ja to dobijem, moje pravo je da tražim dodatne provjere. Kada budem potpuno siguran da su oni državljani BiH i da ne predstavljaju problem bezbjednosti BiH, neću imati ništa protiv da se vrate”, poručio je Nešić.

Njegov kolega Spasovski izjavio je da je jedan od prioriteta Sjeverne Makedonije od 2017. godine borba protiv terorizma i nasilnog ekstremizma ne samo u pravcu uvođenja represivnih mjera, nego osnivanja posebnog komiteta koji će se boriti protiv pojava i resocijalizacije ovih građana.

“Imamo povratnike koji su bili učesnici u ratovima u Siriji, Iraku i Afganistanu. Za sve one za koje postoje dokazi, bili su izvedeni pred nadležnim sudom. Postoje porodice koje su bile zajedno s njima. Mi smo dio tih porodica vratili u Sjevernu Makedoniju i započeli proces resocijalizacije. Primarna je bezbjednost i mir svih građana Sjeverne Makedonija. Sve naše državljani koji su tamo imamo dužnost vratiti ih i pomoći im da normalno žive i rade u društvu. Taj proces smo pokrenuli i radimo na planu njihove resocijalizacije kako bi svi bili dio našeg društva”, rekao je Spasovski.

Prihvati notifikacije