Sarajevo

Oglasio se MUP KS nakon što su uhapšena tri policajca

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo izdalo je saopćenje za javnost povodom današnje akcije kodnog naziva "Sparta".

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Saopćenje prenosimo u cijelosti:

“Po nalogu Tužilaštva KS, pripadnici MUP-a KS su u sklopu akcije kodnog naziva „Sparta” lišili slobode policijske službenike Ministarstva unutrašnjih poslova KS inicijala E.V., M.K. i M.T., zbog krivičnih djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i primanje dara i drugih oblika koristi. Izvršeni su pretresi na više lokacija na području Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona. Pretreseni su stanovi, kuće i automobili osumnjičenih.

Uhapšeni policajci sumnjiče se da su u proteklom periodu tokom obavljanja radnih zadataka na ulicama Kantona Sarajevo zaustavljali vozila sa stranim registarskim tablicama i uzimali novac od vozača bez da su im rekli da imaju mogućnost platiti 50 posto kazne u roku od osam dana. Tako su pola novca uzimali sebi, a drugom polovicom iznosa su uplaćivali kaznu u ime vozača kojeg su kaznili. Također se sumnjiče da su uzimali kompletan iznos na ime plaćanja novčane kazne, bez da su uplaćivali u budžet Kantona Sarajevo. Uzimali su i novac kako ne bi pisali prekršajne naloge.

Nakon kriminalističke obrade u MUP-u KS, osumnjičeni će biti predati u nadležnost Tužilaštva Kantona Sarajevo. Nakon što ih ispita postupajući tužilac, odlučit će o eventualnom prijedlogu za pritvor”, saopćeno je iz MUP-a KS.

Prihvati notifikacije