Politika

Odvažni Stevandić najavljuje: RS će biti prinuđena Schmidta proglasiti personom non grata

RS će biti prinuđena da visokog predstavnika Christiana Schmidta, bez obzira što ga ne priznaje, proglasi personom non grata, izjavio je Srni predsjednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić.

FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RINGIER

Komentarišući Schmidtovo svjedočenje pred Komitetom za vanjske poslove britanskog parlamenta i njegovo zalaganje za uvođenje ekonomskih sankcija RS, Stevandić je naveo da je Schmidt prevršio mjeru.

Naglasio je da “narod nikada nije vjerovao okupatoru kao i onima koji se tako ponašaju”.

– Schmidt i oni koji ga smatraju legalnim nisu uspjeli da politički unište RS ili da ospore njena ustavna prava, pa sada žele da kroz ekonomske mjere kažnjavaju narod koji je izabrao tu vrstu stabilnosti i nepovredivosti RS – kazao je Stevandić.

Naveo je da je riječ o “fašisoidnoj tendenciji i da se nikako drugačije ne može nazvati”.

Prema njegovim riječima, to je “kao kada je ubijan narod na Kozari 1941. godine i tjeran u logore zato što nisu bili zadovoljni kome taj narod vjeruje”.

– Bez obzira što ga mi u RS ne priznajemo, bit ćemo prinuđeni i da ga proglasimo personom non grata – naveo je Stevandić.

Schmidt je danas svjedočio pred Komitetom za vanjske poslove parlamenta Velike Britanije, te je govoreći o sankcionisanju političkih predstavnika iz RS rekao da se zalaže za ekonomsko uslovljavanje i da su već na tome radili i EU i Njemačka, te da će u tom smjeru razgovarati i sa predstavnicima MMF-a.

Schmidt je kritikovao odluku predsjednika RS Milorada Dodika o dodjeli odlikovanja predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu povodom neustavnog dana RS, kao i svečani defile organizovan u Istočnom Sarajevu.

Poručio je i da bi volio da je ovo sada vrijeme Paddyja Ashdowna kada je bila snažnija podrška međunarodne zajednice.

Prihvati notifikacije