Region

Ocjena hrvatskog stručnjaka: Kako je Srbija izbjegla današnji strujni kolaps

Danas je bez struje ostala Dalmacija, na nekoliko minuta čak i dio Slavonije, a uz njih i dijelovi BiH, Crne Gore i Albanije. Prekid struje doveo je do saobraćajnog kolapsa u gradovima, a mnoge su trgovine prestale s radom.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Portal “Index” je razgovarao sa stručnjakom za energetiku Ivicom Jakićem, koji je objasnio kako može doći do ovakvog prekida električne energije u više država.

Uz kvar na jednoj od trafostanica, nije isključena ni mogućnost preopterećenosti sistema.

Jakić je rekao da veliki problem u Dalmaciji predstavlja činjenica da nisu svi vlasnici apartmana i stanova, kojih je sve više i koji svi imaju klimu, tražili dodatni priključak snage u odnosu na planiranu potrošnju struje. Zbog toga u špici sezone može doći do povećanja potrošnje električne energije, a samim time i preopterećenja.

Pročitajte još

Računajte da svaki klima-uređaj troši oko 2 kW struje, u zavisnosti od snage i da se to strašno povećava. U Dalmaciji je jako velik broj apartmana i gotovo svi imaju klima-uređaje. To po jednoj zgradi može uticati na povećanje i do 25 kW snage. A kada su projektovali i gradili te stanove i apartmane, nisu svi tražili dovoljan priključak snage u odnosu na to koliko misle imati potrošnje električne energije. I onda kada se uključi klima, dođe do raspada sistema. Prenosna i distributivna mreža u Hrvatskoj nije projektovana za toliku potrošnju. S druge strane, po Dalmaciji se nije gradilo puno solarnih elektrana (ili panela) za vlastitu potrošnju, a one bi rasteretile prenosni sistem. Ako je prekomjerna potrošnja uzrok, onda tek nećemo imati sigurno ljeto jer će se kvarovi samo povećavati – rekao je Jakić.

Kako je istakao, Hrvatska je imala priliku izbjeći ovakav kolaps, ali taj je projekat odbila te je on otišao u ruke Srbiji, koja zbog njega danas nije imala problem s nestankom struje.

-Hrvatskoj se nudio podmorski kabl Hrvatska – Italija koji bi spajao trafostanicu Konjsko s Vila Novom u Italiji i rasteretio ove dalekovode od kojih mi sada zavisimo. A Hrvatska je tada to odbila i taj je podmorski kabl otišao u Crnu Goru, spojio ih s Italijom i sada funkcioniše, a preko Crne Gore spojen je sa Srbijom. Sada ta premosnica omogućava prenos električne energije iz Srbije preko Crne Gore i obratno. I zato Srbija danas nije osjetila ovaj prekid struje. Dio Crne Gore danas je ostao bez struje jer kvar vjerovatno nije bio na predjelu trafostanice koja spaja Crnu Goru s Italijom – rekao je.

Jakić je objasnio kako funkcioniše sistem u ovom dijelu Evrope.

-U Evropi postoje sistemi ENTSO. To je energetski operator cijele Evrope koji vodi računa o svim dalekovodima u Evropi. Kada se broj uređaja povećava, u slučaju ekstremnih potrošnji, u prenosnom sistemu u može doći do zagušenja – rekao je Jakić.

Taj dalekovod, koji ide od Crne Gore preko BiH do Hrvatske, povezan je na Albaniju i Grčku, a Grčka je u ovom dijelu Evrope najveći potrošač električne energije. Dalje, taj dalekovod kruži i spaja se na Konjskom u Dalmatinskoj Zagori i dalje ide sjeverozapadno prema Rijeci. Drugi krug ide preko Mostara na Ernestinovo kod Osijeka i zatvara krug na sjeveru Hrvatske kod Koprivnice. On čini krug koji zatvara proizvodnju i potrošnju električne energije Hrvatske i koji je vezan preko Mostara za BiH i dalje na Crnu Goru, gdje omogućava da električna energija kruži u sistemu.

Kada dođe do prekomjernog trošenja električne energije, iako još ne znamo tačan uzrok, u energetskom sistemu može doći do zagušenja, pa se počnu smanjivati pojedine grane potrošnje koje koriste dalekovodi. Ako je došlo do velikog kvara u jednoj od trafostanica ili ako je došlo do izgaranja, onda se cijeli sistem blokira i raspadne, kao što se danas dogodilo. Šta je uzrok tome, tek će se pokazati.

Kada je riječ o prekomjernoj potrošnji, činjenica je da je hrvatski energetski sistem nedovoljan za veliku potrošnju električne energije u špici sezone. Nedovoljan je i za primanje velike količine električne energije iz obnovljivih izvora energije. I zato se sada forsira izgradnja novog sistema paralelno po Dalmaciji, koji će pokupiti sve električne energije solara i vjetra i staviti ga u mrežu. Međutim, problem je u naknadi. Zašto već dvije godine ODS i HOPS nisu pokušali upućivati električnu energiju koja se nudi? Jer ne znaju ko će to platiti – građani, potrošači ili država – jer su naknade veoma velike – rekao je Jakić.

Istakao je i da je ovaj sistem pokazao još jednu stvar.

-Toliko je izvora obnovljive energije, vjetroparkova na području od Zadra prema jugu, gdje su nam najjače vjetroelektrane, a paradoks je da one ne rade, kao i svi solari na tom području, jer nema protoka električne energije – rekao je Jakić.