Svijet

Objavljeni snimci potpuno uništenog plinovoda Sjeverni tok, prizori su užasavajući

Na društvenim mrežama objavljen je video snimak sa mjesta havarije na plinovodima "Sjeverni tok" koji su uništeni poslije eksplozije. Novi snimak objavio je na mrežama jedan od producenata BBC-a.

FOTO: SCREENSHOT
FOTO: SCREENSHOT

Na snimku se vidi da su plinovodi na mjestu eksplozije praktično u potpunosti uništeni. Samo na jednoj dionici je otkinuto oko 50 metara cijevi.

Eksplozija se dogodila 26. septembra istovremeno na dva ruska plinovoda koji dostavljaju plin Evropi –  “Sjevernom toku 1” i “Sjevernom toku 2”. Njemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je riječ o ciljanoj diverziji. Operater plinovoda, kompanija “Nord stream AG” je tada saopštila da je riječ o incidentima bez presedana i da je nemoguće procjeniti kada će šteta biti sanirana.

Generalno tužilaštvo Rusije pokrenulo je krivični postupak zbog međunarodnog terorizma. Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da nema sumnje da se po pitanju plinovoda “Sjeverni tok” i “Sjeverni tok 2” radi o aktu međunarodnog terorizma. Prema njegovim riječima, to je najopasniji presedan, jer konkurenti na taj način tjeraju Evropljane da kupuju energente po višim cjenama.

Prihvati notifikacije