Kultura

Objavljana monografija "Merhamet Švedske - 30 godina za ponos" Ruždije Adžovića

Povodom tridesetogodišnjeg jubileja "Merhameta" Švedske, objavljena je monografija, čiji je autor novinar, publicista i književnik Ruždija Adžović, javlja Anadolija.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Monografija “Merhamet Švedske 30 godina za ponos” govori o trodecenijskim aktivostima ove humanitarne organizacije koja je u periodu agresije na Bosnu i Hercegovinu slanjem brojnim konvoja pomoći umnogome pomogla opstanak građana naše zemlje, a u poslijeratnom periodu se svoje aktivnosti usmjerila na brigu o socijalno ugroženim građanima BiH, stipendiranje djece šehida, odnosno djece bez jednog ili oba roditelja.

“Koliki je značaj ‘Merhameta’ Švedske govori činjenica da je, od svog osnivanja do danas, ova organizacija, uz nesebičnu pomoć Bosanaca i Hercegovaca u Švedskoj, ali i samih Šveđana, prikupila pomoć za narod Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od preko 133 miliona švedskih kruna, odnosno više od 27 miliona KM”, kazao je autor monografije Adžović.

Naveo je da je samo u 2022. godini, koja je bila rekordna, “Merhamet” Švedske podijelio pomoć veću od 10 miliona švedskih kruna ili nešto više od 1,8 miliona KM.

“Merhamet Švedske je za 26 godina, od kada je započela ta aktivnost, obezbijedio više od 6.000 stipendija za djecu u BiH. Ukupna vrijednost tih stipendija iznosila je 19 miliona švedskih kruna ili blizu 3,8 miliona KM”, naglasio je Adžović.

Koautor monografije je aktuelni predsjednik “Merhameta” Švedske Fehim Halilović, koji je nedavno, na svečanosti u Getebordgu povodom tridesetogodišnjeg jubileja uručio plakete zaslužnim institucijama i organizacijama koje u kontinuitetu podržavaju rad “Merhameta” Švedske.

Prihvati notifikacije