Sarajevo

Obilježena godišnjica masakra u kojem je ubijeno šestoro djece na Alipašinom Polju dok su se sankala

Okupljanjem na mjestu stradanja, brojni članovi porodica i udruženja žrtava, građani, te predstavnici vlasti danas su obilježili 29. godišnjicu od masakra u kojem je tokom sankanja i dječije igre ubijeno šestoro djece u ulici Bosanska kod broja 4, u "C" fazi sarajevskog naselja Alipašino Polje.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Tog kobnog dana, 22. januara 1994. godine, oko 13:40 sati s neprijateljskih položaja koji su se nalazili na području naselja Nedžarići ispaljene su tri minobacačke granate koje su pale i eksplodirale u naselju Alipašino Polje, od čijeg je rasprskavajućeg dejstva poginulo šest i povrijeđeno isto toliko maloljetnika.

Tom prilikom ubijene su sestre Indira Brković (1982. godište) i Jasmina Brković (1989.), Mirza Dedović (1986.), Danijel Jurenić (1983.), Nermin Rizvanović (1981.) i Admir Subašić (1985.).

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Delegaciju Kantona Sarajevo na današnjem obilježavanju prevodio je Adnan Medić, pomoćnik ministra za zaštitu okoliša u Ministarstvu komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i okoliša. U obraćanju prisutnima, između ostalog, on je poručio da ne smijemo i nećemo zaboraviti monstruozne zločine, to zlo koje normalan čovjek ne može pojmiti.

“Ali i pored takve prošlosti, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi bilo tako, pravda mora biti zadovoljena i počinioci strašnih zločina, uključujući i ovaj koji danas obilježavamo, moraju biti adekvatno kažnjeni”, istakao je Medić.

FOTO: ANADOLIJA
FOTO: ANADOLIJA

Pored delegacije KS, na mjesto masakra cvijeće su položile i porodice ubijenih, delegacije Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995., Unije civilnih žrtava rata KS, Grada Sarajeva, Općine Novi Grad i drugi, objavila je Služba za protokol i press KS.

Presudama Međunarodnog suda u Hagu, između ostalog za neselektivno granatiranje i ubijanje civila osuđeni su, komandant Sarajevsko-romanijskog korpusa VRS Stanislav Galić, na doživotnu kaznu zatvora, kao i njegov nasljednik Dragomir Milošević na 33 godine zatvora.

Tokom procesa Galiću, svjedoci tužilaštva su bili i oni koji su preživjeli masakr na Alipašinom Polju, a dokazano je kako su tri granate ispaljene iz naselja Nedžarići, koje je te 1994. godine bilo pod kontrolom VRS.

Prihvati notifikacije