Magazin

Nutricionistica preporučila: Kad su bolesna, djeca bi trebala jesti najviše ove 4 namirnice

Šmrcanje, začepljeni nosići, crijevne viroze i upale grla – ovo doba godine nas stvarno zna izmoriti.

FOTO: SHUTTERSTOCK
FOTO: SHUTTERSTOCK

Pogotovo kad imaš malu djecu kod kuće, koja tek razvijaju svoj imunitet, pa usput pokupe svaki virus i prehladu na koju naiđu.

Zbog bolesti djeca često imaju i slabiji apetit i postaju izbirljiva. To je potpuno normalno, ističe dječja dijetetičarka dr. Dalia Rimmons, jer djeca prirodno smanjuju unos hrane kada se ne osjećaju dobro.

Dr. Rimmons naglašava važnost unošenja namirnica bogatih hranjivim tvarima, jer svaka kašika može pružiti ključne kalorije i nutrijente.

Osim toga, važna je i hidratacija, pa treba paziti da dijete unosi dovoljno tekućine tokom dana. Iako ova hrana neće odmah izliječiti bolest, ona pruža puno hranjivih tvari i može olakšati simptome, kao što su upale grla ili slab apetit.

Pročitajte još

Nabrojala je i nekoliko namirnica koje je dobro davati djetetu kada je bolesno, prenosi 24sata.hr.

“One nisu čarobni lijek, ali u kombinaciji s puno voća i odmora dijete će dobiti potrebne nutrijente za borbu s bolešću i pružiti im dobar okus, da jedu i kad se ne osjećaju dobro.”, istaknula je dr. Rimmons za everymum.

Zobena kaša

Mekana i bogata proteinima, zobena kaša je lagana za želudac. Pripremi je s punomasnim mlijekom kako bi povećala unos kalorija i masti, a za dodatnu energiju možeš dodati banane ili maslac od orašastih plodova. Dobri dodaci za djecu sa želučanim problemima su chia sjemenke ili mljevene lanene sjemenke, koje su bogate omega-3 masnim kiselinama i pomažu u smanjenju upale.

Grčki jogurt

Ovaj jogurt je bogat proteinima i probioticima koji jačaju imunitet. Preporučuje se neslađeni grčki jogurt, a djeci starijoj od godinu možeš dodati med, koji umiruje grlo i djeluje antibakterijski.

Krompir

Jednostavan i lako probavljiv, krompir je često omiljena hrana bolesne djece. Pire krumpir ili pečeni su odlične opcije, ali treba izbjegavati prženi jer masna hrana može iritirati želudac.

“To nije dobar izbor jer se masna hrana duže zadržava u želucu, što može dodatno pogoršati želučane probleme”, napominje dr. Rimmons.

Palačinke

Većina djece voli palačinke, a one su dobar izvor proteina, ugljikohidrata i masti.

“Palačinke nisu samo ukusna hrana za doručak – one su dobro izbalansiran obrok u jednom”, kaže.

Možeš ih obogatiti bobičastim voćem ili sjemenkama lana za dodatne antioksidanse i omega-3 masne kiseline koje smanjuju upale. Ove namirnice mogu olakšati simptome i pružiti potrebnu energiju, čak i kada djeca nisu raspoložena za jelo.