Život

Novo istraživanje: Ovo je hrana koja povećava rizik od raka i rane smrti

Konzumiranje veće količine procesuirane hrane značajno povećava rizik od raka debelog crijeva kod muškaraca te može dovesti do srčanih bolesti i rane smrti i kod muškaraca i kod žena, pokazuju dvije nove, velike studije provedene u Sjedinjenim Državama i Italiji.

FOTO: PIXABAY
FOTO: PIXABAY

Procesirana hrana uključuje unaprijed zapakirane supe, umake, smrznutu pizzu, gotova jela i namirnice kao što su hrenovke, kobasice, pomfrit, gazirana pića, kolačići i torte iz trgovine, bombone, krofne, sladoled i još mnogo toga. Doslovno stotine studija povezuju procesuiranu hranu s pretilošću, rakom, kardiovaskularnim bolestima i ranom smrtnošću – rekla je nutricionistkinja Marion Nestle sa Univerziteta New York.

Studija Association of ultra-processed food consumption with colorectal cancer risk among men and women: results from three prospective US cohort studies, koja je provedena u SAD-u, ispitivala je prehranu više od 200.000 muškaraca i žena do 28 godina te otkrila vezu između procesuirane hrane i raka debelog crijeva. No, ta je veza zabilježena samo kod ispitanika muškog spola, ne i kod žena, piše CNN.

Nije još sigurno zašto ne i kod žena, budući de se može u računicu uključiti još niz faktora kao što su gojaznost, hormoni…

– Ili su žene možda birale ‘zdraviju’ ultraprocesiranu hranu – rekao je dr Robin Mendelson, gastroenterolog u Memorijalnom Sloan-Ketering centru za rak u Njujorku, koji takođe nije bio uključen u studiju.

Studija u Italiji pratila je 22.000 ljudi tokom 12 godina, sa ciljem da utvrdi faktore rizika za nastanak karcinoma, kao i bolesti srca i mozga.

Analize su potvrdile da hrana bogata šećerom ili trans mastima, kao i ultraprerađene namirnice povećavaju rizik od rane smrti, posebno od kardiovaskularnih bolesti. Međutim, kada su istraživači uporedili ove dvije vrste hrane da vide koja je najviše doprinijela, otkrili su da je upravo ultraprerađena hrana „najvažnija za definisanje rizika od smrtnosti“, rekla je autorka istraživanja Marialaura Bonaccio, epidemiološkinja.

Zapravo, više od 80 posto namirnica koje su u studiji klasifikovane kao nutritivno nezdrave, jesu one koje su ultraobrađene, pojasnila je Bonaccio.