Region

Novi detalji o uhapšenim ruskim špijunima u Sloveniji: Firma za trgovinu nekretninama služila kao paravan

Imali su državljanstva trećih zemalja, a najmanje jedan od njih imao je argentinsko državljanstvo.

FOTO: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO
FOTO: EPA-EFE/MICOL BRUSAFERRO

Slovenačke službe sigurnosti otkrile su i uhapsile dvojicu stranih državljana osumnjičenih za špijunažu za Rusiju, objavili su slovenački mediji. Kako prenosi slovenačka novinska agencija STA, to je medijima potvrdilo Okružno tužilaštvo u Ljubljani.

Tužilaštvo je potvrdilo da je na temelju izvještaja obavještajnih službi početkom decembra pokrenut istražni postupak u sklopu kojeg su 5. decembra pritvorene dvije osobe zbog krivičnog djela špijunaže.

Po nalogu suda protiv njih se vodi istraga zbog sumnje na krivično djelo špijunaže za stranu obavještajnu službu i krivično djelo ovjeravanja neistinitog sadržaja, navelo je Tužilaštvo. Pritvorenom dvojcu za inkriminirana djela prijeti kazna do ukupno osam godina zatvora.

S obzirom na to da je predmet označen stepenom tajnosti temeljem zakona kojim se uređuju tajni podaci, više informacija o tome za sada je nedostupno, dodaje STA.

Prema medijskim izvještajima, obje uhapšene osobe imale su državljanstvo i pasoše trećih zemalja te se nisu predstavljale kao ruski državljani. Kako javlja list Delo, najmanje jedan od njih imao je argentinsko državljanstvo.

Prema neslužbenim informacijama, otkrivena špijunska ćelija navodno ne djeluje samo u Sloveniji nego i u inostranstvu, što uključuje i saradnju sa stranim obavještajnim službama.

Prema pisanju medija, dvojica ruskih agenata imala su unajmljeni ured za firmu koja im je služila kao paravan za poslovanje u Sloveniji te se navodno formalno bavila trgovinom nekretninama i antikvitetima.

Briselski portal Euroaktiv u ponedjeljak također prenosi vijest o hapšenju dvojice ruskih špijuna navodeći kako posljednjih godina evropske zemlje sve više pažnje posvećuju mogućoj ruskoj špijunaži među svojim oružanim snagama, obavještajnim službama i drugim državnim institucijama. Navodni ruski špijuni već su izazvali glavobolje u mnogim zemljama, navodi portal. 

Prihvati notifikacije