Ekonomija

Nova višemilionska investicija najbogatijeg čovjeka RS

Prije nekoliko dana grupa investitora preuzela je većinu dionica jedne od najpoznatijih firmi u RS – Boksita iz Milića.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Mediji su javili da je dionice preuzeo Gordan Pavlović iz Foče. No, to nije potpuno tačno. On je preuzeo samo jedan broj dionica, dok su ostale dionice kojima je trgovano preuzela dvojica drugih investitora, od kojih je jedan Mladen Milanović zvani Kaja koji slovi za najbogatijeg čovjeka u RS, piše BiznisInfo.ba.

Naime, uvidom u osvježenu listu dioničara Boksita vidi se da su u pitanju trojica novih investitora. Pavlović je preko svoje firme Pavgord iz Foče preuzeo najveći udio od oko 28 posto dionica Boksita.

Na drugom i trećem mjestu sada su firme Respect Plus Banjaluka i MG Mind Mrkonjić Grad koje sada drže po 18,6 posto dionica Boksita. Ukupno su sve trgovane dionice plaćene oko sedam miliona KM.

FOTO: BANJALUČKA BERZA
FOTO: BANJALUČKA BERZA

Milanović je vlasnik firme MG Mind dok je osnivač kompanije Respect Plus Banjaluka Sladomir Đurić. Dakle, ova trojica trenutno zajedno imaju većinu za upravljanje kompanijom, pod uslovom da djeluju zajedno.

Podsjetimo da je Pavlović nedavno kupio i zvorničku Aluminu, koja je najveći izvoznik iz RS te koja kupuje rudu od Boksita. S druge strane, Milanović se iznenada pojavio u ovoj priči i još nije jasno kakvi su njegovi interesi.

Milanović je, inače, jedan od najbogatijih ljudi BiH, a prema svemu sudeći najbogatiji u RS.

On posjeduje veliki broj kompanija, najveću banku u RS-u, te gradi stambeno-poslovne komplekse na najprestižnijim lokacijama u Banjaluci. Najpoznatiji je kao vlasnik firme “MG Mind”, koja se bavi trgovinom bijelom tehnikom te brojnim drugim djelatnostima.

Osim toga, kupio je nedovršeni poslovni dio velikog sportsko-poslovnog kompleksa Stožice u Ljubljani. Nedovršeni kompleks je privatni dio projekta izgradnje centra čiji su centralni dijelovi najveća dvorana i stadion u državi, koji su u vlasništvu općine Ljubljana.

MG Mind je ovaj veliki projekt, najveći te vrste u Sloveniji, preuzeo od tamošnjeg poznatog poduzetnika Izeta Rastodera.# MILIĆI# BOKSIT# RS# BIH# MLADEN MILANOVIĆ KAJA