Svijet

Njemačka nudi slanje borbenih aviona u Poljsku

Njemačka je ponudila slanje borbenih aviona za pojačanje vazdušne patrole nad Poljskom nakon eksplozije rakete u kojoj su poginule dvije osobe, izjavio je u srijedu portparol Ministarstva odbrane Njemačke Christian Thiels, javlja Anadolija.

FOTO: EPA-EFE/PETER KLAUNZER
FOTO: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

“Ovo se može dogoditi sutra ako Poljska to želi”, rekao je Thiels na konferenciji za novinare u Berlinu.

On je rekao da bi taj potez imao za cilj jačanje vazdušne policije sa avionima Eurofighter njemačkog ratnog vazduhoplovstva.

Pročitajte još

“Mlazni avioni ne moraju da budu premješteni u Poljsku zbog toga. Patrole se mogu vršiti iz baza njemačkih vazdušnih snaga”, rekao je Thiels, dodajući da je njemačko ratno vazduhoplovstvo to već učinilo u julu.

Dodao je da će ministrica odbrane Christine Lambrecht razgovarati o ovom pitanju sa poljskim kolegom kasnije tokom dana.

Prema njegovim riječima nije poznato koliko bi njemačkih Eurofightera bilo uključeno u vazdušnu patrolu iznad Poljske, jer se o tome mora razgovarati sa Poljskom.

U utorak su u raketnom napada u Poljskoj poginule dvije osobe na farmi u blizini granice s Ukrajinom, a poljski predsjednik Andrzej Duda je naglasio da nema znakova namjernog napada.

Prihvati notifikacije