BiH

Njemačka domaćin samita balkanskih lidera: Razgovori o proširenju EU-a i energetskoj sigurnosti

Njemačka će biti domaćin samita balkanskih lidera u četvrtak, u sklopu planova Berlina da ubrza integraciju regiona u Evropsku uniju (EU), javlja Anadolu Agency (AA).

FOTO: EPA
FOTO: EPA

Lideri šest država Zapadnog Balkana sastaće se u Berlinu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom i predsjednicom Evropske komisije Ursulom von der Leyen kako bi razgovarali o procesu proširenja EU-a, regionalnoj saradnji i energetskoj sigurnosti.

“Integracija regiona u EU postala je važnija nakon početka rata Rusije protiv Ukrajine”, rekao je visoki njemački diplomata pod uvjetom da ostane anoniman, dodajući da je Scholz posvećen ubrzavanju pristupanja Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije, Kosova i Albanije u EU.

“Strategija Rusije je da manipuliše razdorima na Zapadnom Balkanu. Želimo da se suprotstavimo tome. Želimo da unaprijedimo saradnju između ovih zemalja. I želimo da ih približimo EU”, naglasio je isti diplomata.

Zemlje Zapadnog Balkana čine napore ka članstvu u evropskom bloku više od jedne decenije, a njihovi lideri su u više navrata kritikovali evropske kolege zbog oklijevanja da prime nove članice, blokirajući proširenje EU-a.

Srbija i Crna Gora dobile su status kandidata za članstvo u EU prije više od deset godina i od tada su nastavile pregovore o pridruživanju evropskom bloku.

EU je odlučila da započne pregovore o članstvu s Albanijom i Sjevernom Makedonijom u julu, dok se Bosna i Hercegovina nada da će u decembru dobiti status zemlje kandidata za članstvo u EU. Kosovo je trenutno potencijalni kandidat za ulazak u EU. Njemačka će obećati snažnu podršku –

Kancelar Scholz planira da tokom samita ponovi snažnu podršku zvaničnog Berlina članstvu ovih zemalja u EU, u skladu sa njihovim očekivanjima, navode diplomate.

Zemlje Zapadnog Balkana moraju ispuniti kriterije iz Kopenhagena za članstvo, koji zahtijevaju stabilnost institucija koje garantuju demokratiju, vladavinu prava, ljudska prava i poštovanje i zaštitu manjinskih grupa.

Prema riječima diplomata, EU očekuje da zemlje Zapadnog Balkana usklade svoju vanjsku politiku s politikom EU-a, podržavajući sankcije evropskog bloka protiv Rusije.

Kako je kazao njemački diplomata, bliske veze Srbije s Rusijom i njeni nedavni sporazumi o jačanju saradnje s Moskvom su izvor zabrinutosti.

Očekuje se da će Scholz, Von der Leyen i balkanski lideri tokom ručka u četvrtak razgovarati o pitanjima vanjske politike, ratu Rusije i Ukrajine i porastu broja izbjeglica na balkanskoj ruti. Lideri će potpisati tri sporazuma –

Jedan od vrhunaca samita biće ceremonija na kojoj će lideri potpisati tri sporazuma, navode diplomate.

Ovim sporazumima, šest država Zapadnog Balkana međusobno će priznavati lične karte, fakultetske diplome i stručne kvalifikacije, omogućavajući slobodno kretanje i bližu regionalnu saradnju.

“Ovo su stvarni, praktični koraci za ljude. Oni će donijeti novu, pozitivnu dinamiku za bližu saradnju u regionu”, rekao je visoki diplomata.

Očekuje se da će tokom samita lideri razgovarati i o energetskoj sigurnosti, elektroenergetskim interkonekcijama na Zapadnom Balkanu te podršci EU-a tim državama da unaprijede saradnju u ovoj oblasti.

Samit o Zapadnom Balkanu održaće se u okviru “Berlinskog procesa”, koji je Njemačka uspostavila 2014. godine kao platformu za saradnju na visokom nivou između EU-a i balkanskih država.

Prihvati notifikacije