Nizozemci dižu spomenike "vješticama" u 20 gradova

Novoosnovana Nacionalna memorijalna fondacija vještica počela je kampanju u skoro 20 gradova širom Nizozemske, sa ciljem podizanja nacionalnih spomenika žrtvama velikih spaljivanja takozvanih vještica u srednjem i novom vijeku.

FOTO: ATLAS OBSCURA
FOTO: ATLAS OBSCURA

Kako prenosi NL Times, spaljivanja koja su se desila između 1450. i 1750. godine najviše su pogodila žene.

U gradovima poput Amsterdama, Nijmegena, Delfta i Mastrihta, predstavnici Fondacije položili su cvijeće na mjestima pogubljenja žrtava i čitali njihova imena.

“Lov na vještice je posljednji veliki historijski masakr koji još ismijavamo. Čineći to, propuštamo priliku da razotkrijemo duboki korjen mizoginije”, navodi se na veb-sajtu fondacije i dodaje da je vrijeme za podizanje historijske svijesti o suđenjima vješticama.

“Fizički spomenik u javnom prostoru mora da oda priznanje ovom bolnom dijelu naše nacionalne istorije. To će podići svijest o tome šta je bio lov na vještice i šta je donio do sada“, ističe se u saopštenju.

Pored toga, organizacija se nada da će memorijal podići svijest o mizoginiji i edukovati studente o istoriji femicida, prenosi niozemski portal.

Žrtve su obično bile babice, iscjelitelji ili žene koje su skupljale ljekovito bilje, a koje su u vremenima političkih nemira ili katastrofa, često bile žrtve.

One su mučene i spaljivane na lomačama bez suđenja.

Uprkos nepotpunoj dokumentaciji, prema većini procjena, u Evropi je bilo najmanje 50.000 žrtava spaljivanja.

Prihvati notifikacije