Magazin

Niži krvni pritisak preko noći: Promjenite samo jednu naviku

Visok krvni pritisak ili hipertenzija povećava rizik od moždanih i srčanih udara, zatajenja srca i bubrega pa je zbog toga važno da ga redovno provjeravate i kontrolišete.

FOTO: ILUSTRACIJA/ORDINACIJA.HR
FOTO: ILUSTRACIJA/ORDINACIJA.HR

Jedan od šefova Centra za poremećaje krvnog pritiska na klinici Cleveland ljekar Luke Laffin ističe da su određeni ljekovi djelotvorni u kontroli i snižavanju krvnog pritiska, ali da u nekim slučajevima promjena životnog stila takođe može da da rezultate.

Laffin navodi da je normalan krvni pritisak 120/80 Hg. Broj 120 označava takozvani sistolički pritisak odnosno pritisak u vašim arterijama dok vam srce kuca. S druge strane broj 80 predstavlja dijastolički krvni pritisak odnosno pritisak koji vaše arterije doživljavaju tokom razdoblja odmora između otkucaja.

Ukoliko je vaš sistolički broj iznad 120, Laffin preporučuje da smanjite unos natrijuma, a to ćete zapravo postići smanjivanjem soli u obrocima, prenosi klix.ba.

Pročitajte još

“Ciljajte na manje od 2.300 miligrama dnevno. Idealno je manje od 1.500 miligrama dnevno. Ishrana s niskim unosom natrijuma jednaka je uzimanju jednog do dva lijeka za snižavanje krvnog pritiska”, kaže dr. Laffin.

Istraživanja iz 2019. godine pokazuju da visok unos natrijuma povećava krvni pritisak, dijelom zbog zadržavanja vode i promjena u strukturi i funkciji određenih arterija. Istraživanje iz 2013. godine pokazalo je da smanjenje unosa soli takođe može da smanji krvni pritisak.