Kolumne

Niko se nije dosjetio kako napuniti mašinu "perpetuum mobile" koja ne troši novac

Najveće dubioze su u Penzionom fondu BiH. Ništa manje nisu i kod 11 zdravstvenih fondova.

FOTO: PRIVATNI ARHIV
FOTO: PRIVATNI ARHIV

Gruba računica govori da bi trebalo minimalno 3 milijarde KM na godišnjem nivou da se pokrije tranzicijski trošak. Nikakvo “peglanje” ili ” farbanje” nije moguće. Pokušaj sa PIO/ MIO je propao nakon prelaska na Budžet Federacije BiH kod isplata penzija.

“Gimnastika “prebacivanja iz lijevog u desni džep” bio je samo madžioničarski trik. “Upecali” su se oni koji sjede u udruženjima penzionera. I sada pričaju “ublehe” o ideksima cijena i 13. ( trinaestoj) penziji. Toga nema niti u crtanim filmovima.

Svoju nekompetentnost su pokazali. Nagradu su pojedinci dobili i nije im i to malo. Hoće još da prodaju ublehe. Međutim, od goreg ima još gore. Rekli bi ” dno dna”. Radi se o zdravstvu koje je na izdisaju. Nakon “sahranjenog ” obrazovanja zdravstvo je na redu. Završni čin slijedi. Živi bili i vidjeli. Umjesto “bačenih” pola milijarde KM u propalu finansijsku konsolidaciju imamo raspad sistema. Radi se o “šupljem buretu”. Medicinsko osoblje traži selameta.

Veliki broj doktora i bolničara ima otvorene konkurse sa dobrom platom van zemlje. Ostali dijele blagodati i propast javnog zdravstva kroz razne modele. Jedan koji je vidan je privatni sektor zdravstva. Korisnika usluga nigdje nema osim što im svaki mjesec uzimaju poreze i doprinose. Svaki mjesec plaćaju infrastrukturu zdravstva koja propada. Novca nema za osnovne medicinske potrebe. O medicinskij tehnici se može sanjati. Redovi čekanja su mjesecima. Kod privatnih klinika sve je ” na dugme” uz račun. Sve u svemu dobar biznis. I dok se dubioze gomilaju vlast nema ideju da nađe 3 milijarde KM godišnje i da započne reformu PIO/ MIO i 11 Fondova. Niko ne zna gdje je novac.

Niko se nije dosjetio kako napuniti mašinu “perpetuum mobile” koja ne troši novac. Umjesto novca vlast nudi havu. Velike dubioze se pune lažnim obećanjima i reformama fiskalnog sistema koje liče “presipanjem iz šupljeg u prazno”. I dalje se uvećavaju dubioze. Sve više tonemo. Kraja nema. Granica dubiozama je nebo.

Prihvati notifikacije