Svijet

NIKO NIJE IMUN NA KLIMATSKE UDARE Nezapamćena suša poharala jednog od vodećih ekonomskih divova

Uz rekordno visoke temperature i obilne kiše u dijelovima Kine, stižu i zabrinjavajući medijski izvještaji o šteti počinjenoj domaćim životinjama i usjevima zbog ekstremnih vremenskih uvjeta, što je izazvalo zabrinutost oko sigurnosti hrane u drugoj najvećej svjetskoj ekonomiji.

FOTO: EPA-EFE/WU HAO
FOTO: EPA-EFE/WU HAO

Kina je tokom ljeta 2022. doživjela najgori toplinski val i sušu u nekoliko decenija, što je uzrokovalo široke nestašice struje i poremetilo lance opskrbe hranom i industriju. Ove su godine ekstremne vrućine poharale mnoge dijelove zemlje čak i ranije nego prošle godine, prenio je N1.

Svinje, zečevi i ribe umiru od visokih temperatura, a polja pšenice u centralnoj Kini poplavljena su najjačom kišom u posljednjoj deceniji. U međuvremenu, zvaničnici su izrazili zabrinutost da bi suša mogla pogoditi sliv rijeke Yangtze, glavno kinesko područje uzgoja riže, u nadolazećim mjesecima.

Rekordno visoke temperature

Od marta su temperature u desecima kineskih gradova dosegnule rekordno visoke sezonske vrijednosti. Toplinski val je eskalirao posljednjih dana, a brojni gradovi u pokrajinama Yunnan i Sichuan pretrpjeli su rekordne temperature iznad 40 celzijusa.

Do srijede je 578 nacionalnih meteoroloških postaja smještenih u različitim gradovima diljem zemlje zabilježilo najviše temperature ikada za ovo doba godine, prema Kineskoj meteorološkoj upravi.

“Ekstremni vremenski uvjeti kao što su suša i poplave mogu poremetiti redoslijed proizvodnje hrane i unijeti više neizvjesnosti u opskrbu hranom i naftom”, Sheng Xia, glavni poljoprivredni analitičar za Citic Securities, napisao je u istraživačkom izvještaju.

Upozorio je na sve veće prijetnje sigurnosti hrane ove godine zbog prijetećeg El Niña, prirodnog fenomena u tropskom dijelu Tihog oceana koji donosi temperature više od prosjeka. El Niño bi mogao, po prvi put, potaknuti zagrijavanje svijeta za 1,5 celzijusa iznad predindustrijskih razina od sredine do kraja 19. stoljeća.

Problem je El Niño

“Za Kinu, događaj El Niño dovest će do povećane klimatske nesigurnosti u slivu rijeke Yangtze, uzrokujući poplave na jugu i sušu na sjeveru, te hladno ljeto na sjeveroistoku”, upozorio je Sheng.

Prošli je mjesec Svjetska meteorološka organizacija objavila da raste vjerovatnost da će se El Niño razviti kasnije ove godine.

Nakon prošlogodišnjeg ozbiljnog toplinskog vala i suše, Peking je pojačao fokus na sigurnost hrane. U martu je kineski lider Xi Jinping izjavio da je poljoprivreda temelj nacionalne sigurnosti.

“Jednom kad nešto ne bude u redu s poljoprivredom, naši tanjiri će biti u tuđim rukama i morat ćemo ovisiti o drugima za hranu. Kako u tom slučaju postići modernizaciju?” rekao je u članku koji je objavio Qiushi, glavni teorijski časopis Komunističke partije.

Prihvati notifikacije