Politika

Nikšić potvrdio da je kraj za ZNG: Trojka ih više ne smatra partnerima

Ono što smo danas usaglasili i što je nekakav konačan stav kada je u pitanju ZNG (Za nove generacije) - Trojka je više ne smatra partnerom.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Izjavio je to danas Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine, nakon sastanka stranaka Osmorke u Sarajevu, javlja Anadolija.

– Sa nama ne mogu biti u kombinaciji u Kantonu Sarajevo, u Federaciji BiH, na državnom nivou svakako nisu dio te priče – kazao je Nikšić te nastavio:

“Oni imaju poseban odnos sa NES-om (Narodni evropski savez, op.a.) i mi nemamo ništa protiv da u toj nekoj kvoti NES s njima sarađuje kao partnerima. Kada je u pitanju Trojka, za nas više nisu partneri.”

Dodao je da su razgovarali i o drugim aktuelnim temama.

– Druge stvari o kojima smo pričali, da pokušamo do ponedjeljka da osiguramo potpise zastupnika koji bi demonstrirao većinu.

To bi prezentirali OHR-u i partnerima iz međunarodne zajednice i da onda donesemo odluku da li da podržimo rukovodstvo Federacije BiH ili ne.

Tu su podijeljena mišljenja. Da li podržati predstavnika SDA ili ne – rekao je Nikšić.

Istakao je da su, dok se sve ovo dešavalo, okončali priču programskog opredjeljenja Vlade Federacije BiH.

– Važno je napomenuti da sam informisao kolege da sam u funkciji predsjednika SDP-a praktično dopustio kantonalnim organizacijama da na nivou kantona razgovaramo sa svim partnerima.

To ne implicira da smo se s nekim dogovorili. Ne. Do sada smo držali tu neku blokadu, a pošto smo imali iskakanja na državnom nivou i federalnom, to smo otvorili.

Ali, o koaliranju donosi odluku Predsjedništvo stranke – jasan je bio Nikšić.

FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO
FOTO: BOSNAINFO

Nermin Ogrešević iz NES-a istakao je da je važno razgovarati i da su današnji razgovori bili sadržajni i otvoreni.

– U ovakvoj širokoj koaliciji postoje problemi i moraju se rješavati. Postoje i različita gledanja na neke procese.

Ovdje je ustvari umijeće da se sve to pomiri i da ostvarimo glavni cilj da uradimo nešto korisno.

Što se tiče problema koji su dešavaju, moram reći da je ZNG naš partner. I mi se ne možemo odreći naših partnera.

Zajedno sa SBiH ćemo nastaviti djelovati kao blok. I bit će tako zastupljeni. Ja se nadam da ćemo uspjeti, uprkos teškom procesu.

Imamo taj zajednički sadržalac. Na kraju, moramo reći da nismo imali dogovor sa SDP-om oko domova naroda – rekao je Ogrešević.

U sjedištu Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine danas je održan sastanak Osmorke kojim je predsjedavao Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.

Sastanku su prisustvovali predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, predsjednik Naše stranke Edin Forto, predsjednik Bosanskohercegovačke inicijative Fuad Kasumović, predsjednik Narodnog evropskog saveza Nermin Ogrešević, predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić i Mirsad Kukić u ime Pokreta demokratske akcije.

Sastanak je sazvan na zahtjev SDP-a kako bi se odredilo buduće koaliciono djelovanje te formiranje vlasti na nivou Federacije BiH i kantona u FBiH.

Iz SDP-a BiH jučer je navedeno kako pokret Za nove generacije više ne smatraju dijelom Osmorke.

Problem u koaliciji je nastao kada su Stranka za BiH i ZNG, zahvaljujući glasovima SDA, dobili delegate u Domu naroda BiH iz FBiH, a SDP nije dobio niti jednog.

Uz ZNG je stala Stranka za BiH i NES koje su napustile Osmorku na državnom nivou jer, kako su rekli, nisu željeli da koaliraju sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Prihvati notifikacije