Svijet

Nijemci ponovo pomažu Ukrajini: "Tražili su nam još haubica, šaljemo im četiri komada"

Njemačka ministrica odbrane Christine Lambrecht rekla je kako će njena zemlja Ukrajini poslati četiri dodatne samohodne haubice PzH 2000 i municiju, piše Abc News.

FOTO: DAVID HECKER/EPA
FOTO: DAVID HECKER/EPA

Lambrecht je jučer kazala i da se deset haubica koje je isporučila Njemačka i osam koje su stigle iz Nizozemske već ‘dokazalo u borbi’.

– Ukrajina je pohvalila ovaj sistem i izrazila želju za još haubica. Kako bi dodatno podržala Ukrajinu u njenoj hrabroj borbi protiv brutalnog ruskog napada, Njemačka će odgovoriti pozitivno na ovaj zahtjev – poručila je.

Ministrica je dodala i da su haubice modela Panzerhaubitze 2000 nedavno obnovljene.

Iako su se pokazale vrlo korisne na ratištu, Der Spiegel je krajem jula pisao da je nekolicina samohodnih haubica PzH 2000 otkazala poslušnost svojim operaterima na ratištu i da moraju na popravak.

Prema informacijama iz dopisa službenog Kijeva odaslanog u njemačko ministarstvo odbrane sredinom ove sedmice, od sedam haubica koje su Ukrajini isporučene krajem juna, dio njih počeo je, nakon intenzivne paljbe prema ruskim položajima, pokazivati poruke o “greški u radu” te im je stoga nužan popravak.

Izvori iz Bundeswehra kažu da je problem vjerovatno u vrlo visokom intenzitetu paljbe, prenosi Jutarnji list.

– Mehanizam za punjenje je u situaciji kada ispaljujete i po 100 spremnika na dan pod snažnim pritiskom, a mi imamo informacije da su Ukrajinci ispaljivali daleko više od toga – rekao je tada izvor iz njemačke vojske i dodao da su ovakvi kvarovi očekivani i razumljivi.

Prihvati notifikacije