Nihad Uk: SDA treba promijeniti predsjednika. HDZ je barem iskren, javno kažu da su za legitimno predstavljanje

Pale maske SDA! Postaju radikalni! Ako SDP pristane na ucjene SDA, neka im bude sretno! SDA se ponaša kao HDZ prethodnih godina!"

FOTO: FACEBOOK/NIHAD UK
FOTO: FACEBOOK/NIHAD UK

Izjavio je ovo sinoć, gostujući na Face TV Nihad Uk (Naša stranka), kandidat za premijera Kantona Sarajevo.

On smatra da se opstrukcijama oko formiranja vlasti u Federaciji BiH pokazalo pravo lice Refika Lende:

“Nismo nasjeli na priču da Osmorka blokira formiranje vlasti. Bili smo politički fer! Kada je [Milo] Đukanović izgubio vlast za samo jedan glas, predložio je [Dritana] Abazovića za mandatara. SDA se ponaša kao HDZ prethodnih godina. Ovo što rade nije građanska država!

Ako ništa, HDZ je iskren – javno kažu da su za legitimo predstavljanje”, stava je Nihad Uk.

On smatra i da SDA treba promijeniti predsjednika (trenutno je to Bakir Izetbegović, op.pr), te poručuje kako će Naša stranka bio dio i Federalne, ali i Vlade Unsko-sanskog kantona. 

Istaknuo je i kako je Schmidt svojim odlukama u izbornoj noći dodatno zablokirao Federaciju.

“Jedno od rješenja za trenutnu poziciju u Federaciji je izmjena Ustava FBiH. Onda se ne bi očekivala saglasnost triju, već dviju osoba: jednog potpredsjednika i predsjednika. OHR nas je uveo u ovu situaciju; na njima je i da je riješe”, poručuje Nihad Uk, te nastavlja:

“Jedna varijanta je i da neko u parlamentarnu proceduru uputi izmjenu Ustava Federacije! Miriše mi da se nešto mora desiti od strane OHR-a! Schmidt je ovo zabrljao, neka deblokira!

Najteže mi pada što je SDA počela zagovarati legitimno predstavljanje. Postaju radikalni… i moraju promijeniti programska načela! Ne dolazi u obzir da se SDA da komadić vlasti! SDA kupila delegate da dobiju famoznih jedanaest u Klubu Bošnjaka. Nije im bilo dovoljno, pa sad ucjenjuju. Ako SDP pristane na njihove ucjene, neka im bude sretno. Nećemo učestvovati u tome”, otkrio je on.

Otvorio je karte, pa je rekao da u Kantonu Sarajevo prave dodatnog partnera sa Strankom za BiH, za koju kaže da je korektna i da traže program kao i Naša stranka.

Nihad Uk smatra da će biti premijer KS.

“Spreman sam da preuzmem tu poziciju, najužareniju. Mnogo sam vagao. U startu sam odbio kada mi je predloženo, ali spreman sam preuzeti poziciju, jer imam dugogodišnje iskustvo vođenja političkih procesa. Imam sve kvalitete i razuvjerit ću sve građane koji ne vjeruju u to. Neću krasti i neću propuštati priliku da napravimo nešto od KS. Svaki moj račun i imovina javno dostupni!

Želim evropske kriterije. Ako budem izabran, bit ću najmlađi premijer kantona u historiji”, kazao je.

 Na pitanje kako reagira na etikete koje prišivaju članovima Naše stranke, Uk je odgovorio:

“U Našoj stranci neko je u religiji, neko nije, a etiketiraju Našu stranku da smo protiv religije i Armije RBiH! Religija je, uostalom, privatna stvar. Kada idemo na džumu, to ne treba biti javno – ne zaključuje se na osnovu toga kakvi smo političari.”

Prihvati notifikacije