Politika

Nihad UK o funkciji premijera KS: 'Žalosno je da je u BiH velika stvar da dođe dečko od 33 godine i kaže se da je mlad'

Nihad Uk, kandidat Naše stranke za premijera Kantona Sarajevo kojeg su podržali SDP i NiP, rekao je kako očekuje da će u narednih 30 dana preuzeti funkciju premijera i formirati vladu.

FOTO: FACEBOOK NIHAD UK
FOTO: FACEBOOK NIHAD UK

“Očekujem sutra da će predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić (NiP) mene predložiti za mandatara Vlade KS i to će trajati nekih 30 dana”, kazao je.

Kazao je da na početku odbio kandidaturu Naše stranke za premijersku poziciju, ali da je na kraju promijenio odluku.

“Po prirodi sam odmah odbio tu kandidaturu misleći da ima boljih ljudi. Kroz period konsultacija sam došao u jednom trenutku kao najozbiljniji kandidat. Odluku NS smo saopštili SDP-u i NiP-u i dobio sam podršku”, dodao je za N1.

Svjestan je, kaže, da izlazi iz velike zone komfora i porodičnog i poslovnog, znajući kroz šta je njegov prethodnik na premijerskoj poziciji Edin Forto prošao u svom mandatu.

“Nisam želio to proći. Međutim, ovo je prilika koja se ne propušta, to je jednom u životu. Bilo je prirodno da preuzmem tu odgovornost da kasnije ne razmišljam, nakon 15 godina, da li sam imao priliku nešto napraviti za ovo društvo. Idem se naredne četiri godine posvetiti samo ovom poslu”, kaže Uk.

Pročitajte još

Ističe da je u puno boljoj poziciji od Forte jer je već otvereno mnogo projekata u kantonu i neku su već u planu.

“Otvoreno je mnogo projekata, mnogi su dogovoreni. Nadam se kontinuitetu i ako se moglo desiti nešto dobro onda je to. Izazov je finansijska konstrukcija. Imamo manji budžet nego što je to trebalo da bude zbog odluke federalnog parlamenta prošle godine. Nikada nije savršena situacija, ali ne treba tražiti izgovore nego raditi i trasirati put”, samouvjeren je Uk.

Nije mu smetalo to što su neki kritičari isticali njegove godine i političko iskustvo kao prepreku da bude premijer KS.

“Svjestan sam da će argument onih kritičara i zlonamjernih biti moje godine. Moje godine mi ne daju prednost niti manu. Žalosno je da je u BiH velika stvar da dođe dečko od 33 godine i kaže se da je mlad. Postati generalni sekretar bilo koje stranke, u ovom slučaju NS, nije mala stvar. To je vjetar u leđa i drugim mladim osobama u BiH da preuzmu odgovornost. Moj prilaz ovoj poziciji je i da pokažemo mladim da mogu preuzeti odgovornost”, kaže.

Irfan Čengić (SDP) je komentarisao nedavno Prijevremene izbore, posebno događaje iz Bihaća gdje je kazao da su NS i NiP proptiv SDP-a.

“Nismo bili protiv SDP-a, već smo bili za neke kandidate za koje smo mislili da su dobri. Nismo imali zajedničkog kandidata za Bihać, ali NS je uvijek svaki dogovor ispoštovala do kraja. Tamo gdje se dogovorimo imamo odlične rezultate. Gdje god razgovaramo na nivou BiH, stoprocentno računamo na SDP, tako je i za FBiH, kanton”, objašnjava Uk.

Što se tiče formiranja vlasti u FBiH tu postoje problemi, jer SDA ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda FbiH.

“Moguće je da će SDP razgovarati sa SDA i NS neće učestvovati u tome, ali ćemo podržati ako je to dobro za građane BiH. Mi smo imali pojedinačne kampanje osim one za knaditata za člana Predsjedništva BiH. NS nikada neće iznevjeriti građane i probuditi se jednog dana u krevetu sa SDA. Vjerujem da neće ni naši partneri prema informacijama koje sada imam.”

Dodaje kako je katastrofa da SDA sada govori o legitimnom predstavljanju jer su 30 godina prodavali priču o građanskoj BiH i za to kritikovali HDZ koji je to javno govorio.

“SDA kada gubi vlast okrene se legitimnom predstavljanju. U ovom slučaju je komadant Kemal Ademović neligitimni Bošnjak za SDA jer dolazi iz druge stranke.”

Za kraj je rekao kako visoki predstavnik može intervenisati i otkočiti procese u FBiH.

“Lendo (SDA) odbija da se formira rukovodstvo FBiH i visoki predstavnik može tu intervenisati. Nadam se da međunarodna zajednica neće dozvoliti vladu u tehničkom mandatu Fadila Novalića. Niko ne želi u koaliciju sa SDA, a oni i dalje žele”, kazao je Uk.

Prihvati notifikacije