IT

NEVJEROVATNO Minijaturni računar smjestio u lego kockicu i uspio da pokrene kultni "Doom" (VIDEO)

Jedan inženjer i jutjuber je u minijaturizaciji računara otišao toliko daleko da je kompletan sistem, s ekranom i kontrolama na dodir, uspio da smjesti unutar jedne obične Lego kockice kreirane 3D štampačem.

FOTO: SREENSHOT/YOUTUBE/DOOMTITL
FOTO: SREENSHOT/YOUTUBE/DOOMTITL

Među „uradi sam“ entuzijastima kao da vlada takmičenje ko će na manjem ili neobičnijem računaru uspjeti da instalira popularnu igru iz devedesetih, Doom.

Tako smo ovu FPS igru, na primjer, vidjeli na testu za trudnoću i sličnim uređajima, koji za to nisu originalno namijenjeni. Posljednji „takmičar“ u ovoj neobičnoj disciplini je jutjuber i inženjer Džejms Braun, koji je svoj Doom sistem uklopio u veličinu – Lego kockice. Majstorska minijaturizacija, piše Bug.hr

Njegova glavna ideja bila je da u malenu Lego kockicu uklopi čitav računar, sposoban za razne zadatke. U tu svrhu je iskoristio mali mikrokontroler Raspberry Pi RP2040, spojio na njega minijaturni 0,42-inčni (10,6 mm) monohromni OLED panel, bateriju, akcelerometar i kapacitivne senzore za kontrolu dodirom čitavog sistema.

Pročitajte još

Lego kockicu je morao da odštampa na 3D štampaču, kako bi u nju mogao da smjesti ove komponente, a dodatno se potrudio i portovao je programski kod Dooma za pokretanje na ovom mini računaru.

S obzirom na to da Lego kockica nema mogućnost instaliranja više tastera, kretanje unutar igre se obavlja naginjanjem čitavog sistema (za detektovanje pokreta služi pomenuti akcelerometar), dok su jedine kontrole, one na dodir, dostupne na gornjoj strani uređaja, na prepoznatljivim izbočinama ove kockice. Te kontrole programirane su kao naredbe za pucanje, prenosi It-mixer.

Kada je riječ o ekranu, on je u stanju da prikaže samo jednu boju (bijelu), a nijanse sive dobijaju se pametno osmišljenim brzim prikazivanjem međuslika, pa je igra zaista funkcionalna i koliko-toliko igriva.

Prihvati notifikacije