Svijet

Nevin osuđen za ubistvo: Oslobođen nakon 30 godina provedenih u zatvoru

Sud u St Louis u državi Missouri oslobodio je Lamara Johnsona koji je nevin proveo skoro 30 godina u zatvoru zbog ubistva koje nije počinio.

FOTO: CHRISTIAN GOODEN/ST.LOUIS POST DISPATCH
FOTO: CHRISTIAN GOODEN/ST.LOUIS POST DISPATCH

“Ne mogu da kažem da sam znao da će se to desiti, ali nikad ne bih odustao od borbe za ono što znam da je ispravna stvar. Sloboda mi je oduzeta greškom,” izjavio je Johnson (49), prenosi AP.

Johnson tvrdi da je “najveći dio posla uradio sam” i da je to najbolji način da se zadobije pažnja suda ili bilo koga drugog.

Uspio je da kontaktira ljude “koji su bili spremni da svjedoče i kažu istinu.”

Johnson je imao samo 20 godina kada su njegovog prijatelja Marcusa Boyda, upucala dvojica maskiranih muškaraca.

Policija je tada uhapsila Johnsona, a sud ga je proglasio krivim na osnovu svjedočenja očevica i zatvorskog policijskog informatora koji je navodno čuo Johnsona da priča o zločinu.

Prema studijama, svjedočenje očevica je tačno samo u otprilike 50 posto slučajeva, a ova vrsta identifikacije često odražava rasne predrasude.

Očevidac zločina James Elking je pred sudom u decembru naveo da je detektiv koji je tada istraživao ovaj slučaj vršio pritisak na njega da označi Johnsona kao ubicu.

Ispostavilo se i da su tvrdnje zatvorskog policijskog informatora bile netačne.

Oslobođeni Lamar Johnson je izjavio da je puštanje na slobodu poslije skoro 30 godina nepravedno provedenih iza rešetaka “uzbudljivo i pomalo zastrašujuće.”

“Moram da izađem u svijet i učim, moram da preživim i sredim svoj život,” zaključio je Johnson.

Prihvati notifikacije