Magazin

Nekoliko savjeta za regulaciju imunološkog sistema u ramazanu

Kako se prehrambene navike i obrasci mijenjaju tokom ramazana, pitanje ishrane postaje sve važnije.

FOTO: ABED RAHIM KHATIB / ANADOLIJA
FOTO: ABED RAHIM KHATIB / ANADOLIJA

Svjesnost važnosti uravnotežene i zdrave prehrane, posebno u ovom mjesecu, najvažniji je način da provedete zdrav ramazan. U suprotnom, naš imunološki sistem može oslabiti, što nas čini podložnijim bolestima. Dakle, kako se trebate hraniti da biste razvili i zaštitili imuni sistem?

Evo savjeta o ishrani za regulaciju imunološkog sistema u ramazanu:

Prirodna antibakterijska hrana

Namirnice kao što su bijeli i crni luk su prirodne antibakterijske, antivirusne i antifungalne. Poznato je da supstanca koja se zove alicin u sadržaju bijelog luka ima antikancerogeno dejstvo. Crni luk takođe utiče na snižavanje holesterola i krvnog pritiska. U ramazanu se imuni sistem može podržati konzumiranjem pravilne ishrane na iftaru i sehuru.

Zeleno povrće

Zeleno povrće je izuzetno bogato korisnim materijama koje su potrebne organizmu. Naprimjer, špinat ima bogat sadržaj folne kiseline, vitamina C, kalijuma, magnezijuma. Poznato je da ovim potpomaže regeneraciju ćelija. Još jedno zeleno povrće – brokula je bogata kalcijumom, vitaminima A, C, E i pravi je izvor antioksidansa. Iz tog razloga, takvo zeleno povrće treba da bude često na trpezi tokom ramazana.

Izvor energije – citrusi

Agrumi poput grejpa, narandže, limuna, limete i mandarine izuzetno su bogati vitaminom C. Ove namirnice ne samo da zadovoljavaju potrebe organizma za vitaminom C, one takođe daju energiju tijelu. Iz tog razloga, imunološki sistem se može podržati uravnoteženom konzumacijom ovog voća u ramazanu.

Morski plodovi u borbi protiv infekcije

Školjke poput jastoga, rakova i kamenica bogate su selenom i pomažu bijelim krvnim stanicama da proizvode citokine. Ovo pruža zaštitni učinak protiv virusa gripe. Osim toga, vrste riba kao što su losos i skuša bogate omega-3 masnim kiselinama također su efikasne u prevenciji infekcija respiratornog trakta. Iz tog razloga je neophodno uključiti morske plodove na iftarske stolove za imunološki sistem.

Cimet, začin pogodan za probavu i imunitet

Cimet je prirodni antibakterijski, antivirusni i antifungalni začin. Iako je najpoznatiji po svojim dobrobitima za probavu, ima i pozitivne učinke na balansiranje šećera u krvi. Iz tog razloga, cimet možete konzumirati u salatama, desertima, pa čak i dodavanjem u vodu (štapić cimeta) tokom ramazana.

Jogurt bogat korisnim bakterijama

Jogurt, koji je izuzetno važan za imunološki sistem, bogat je prijateljskim bakterijama. Zbog toga je izuzetno koristan za probavni te imunološki sistem koji možete podržati tako što ćete popiti šolju jogurta za ramazanske obroke.

Prihvati notifikacije