Politika

Nebojša Radmanović i članovi Delegacije PSBiH na plenarnoj sjednici Parlamentarne skupštine Mediterana

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Nebojša Radmanović i članovi Delegacije PSBiH u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) - predsjedavajuća Delegacije Rejhana Dervišević i zamjenici predsjedavajuće Sredoje Nović i Vlatko Glavaš - učestvuju na 18. plenarnoj sjednici PAM-a, koja je danas počela u portugalskom gradu Bragi.

FOTO: SEKTOR ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU PSBIH
FOTO: SEKTOR ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU PSBIH

Plenarno zasjedanje ove međunarodne multilateralne organizacije fokusirat će se na ekonomske izazove u regionu Mediterana, poput uticaja inflacije i prepreka za slobodnu trgovinu, kao i na prognoze velikih međunarodnih finansijskih institucija za ekonomski rast na globalnom i regionalnom nivou.

Pročitajte još

Parlamentarci iz zemalja članica PAM-a raspravljat će i o posljedicama rata u Ukrajini na globalnu sigurnost hrane i energije, efektima sankcija i prijetnji slobodnoj plovidbi i trgovini u Crvenom moru u vezi sa tekućim sukobom u Gazi, kao i o pitanju korištenja vještačke inteligencije u proizvodnim sektorima.

Tokom popodneva, na sjednici Stalnog komiteta za ekonomsku, socijalnu i saradnju u oblasti zaštite okoline predsjedavajuća Delegacije PSBiH u PAM Rejhana Dervišević predstavit će, u svojstvu izvjestioca Komiteta, izvještaj i prijedlog rezolucije na temu „Od decenije izgubljenih prilika do decenije transformacije i saradnje – globalne ekonomske perspektive 2023/2024. i budućnost euro-mediteranskog i zalivskog regiona”, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.