BiH

NATO preko leđa BiH šalje poruku Rusiji. Sad se čeka odgovor Moskve

U utorak u Bosnu i Hercegovinu stižu prvi vojnici njemačkog kontingenta u okviru misije EUFOR.

FOTO: 
FEHIM DEMIR/EPA
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Radi se o 50 vojnika.

Pročitajte još

Vojnopolitički stručnjaci ističu da je slanje dodatnih trupa jaka poruka Rusiji, Balkanu, ali i Evropi. Nakon decenije Njemačka je odlučila ponovo učestvovati u misiji EUFOR-a u Bosni i Hercegovini, koja je, poručuju vojni stručnjaci, od izuzetnog značaja za misuju Althea ali i šire. Bivši predstavnik BiH u NATO-u Alija Kožljak pojašnjava da je dolazak dodatnih trupa jasna potvrda nastojanja EU da odgovori na novonastalu sigurnosnu situaciju u BiH, posebno nakon ruske agresije na Ukrajinu.

“Pozivaju se na potrebu popune, kako kažu sigurnosnog vakuma zbog novonastale situacije koju oni direktno dovode u vezu sa osnaženim i odlučnim djelovanjem srpskih separatističkih snaga u BiH i kako kažu te snage imaju direktnu podršku Moskve”, kazao je Kožljak.

Kožljak pojašnjava i poruku dolaska novih trupa u BiH.

“Poruka Rusiji da je Njemačka kao jedna od vodećih evropskih država privržena potpunom izvršenju mandata EUFORA, Balkanu i Srbiji i Hrvatskoj i BiH da je Njemačka svjesna ruskog uticaja u regionu, te da se otvoreno protivi njegovom širenju i destruktivnom djelovanju, a Evropi, da se na evropskoj sceni pojavljuje jedna nova velesila, a to je Njemačka”, smatra Kožljak.

Vojnopolitički analitičar Đuro Kozar za BHRT podsjeća da je odlukom vladajuće koalicije Bundestaga usvojena rezolucija pod nazivom “Pružiti podršku BiH na putu u bolju budućnost” kojom se traži veći angažman Njemačke kod nas.

“Ovo osoblje EUFOR-a će dodatno ojačati kapacitete u štožeru ove formacije i lot timove za vezu, koji se nalaze na 17 lokacija u oba entiteta u BiH i oni na nepristrasnoj osnovi vrše osmatranje situacije”, navodi Kozar za BHRT.

Iz EUFOR-a poručuju da raspored trupa još nije poznat, a iz NATO-a da se slažu sa EU o potrebi sigurnog okruženja u BiH radi očuvanja postignutih rezultata.

“NATO logistički podržava trenutnu misiju EU (EUFOR) u okviru Berlin plus aranžmana. Naša saradnja sa Evropskom unijom je i dalje neophodna i nastavićemo da radimo zajedno na očuvanju stabilnosti i podršci reformama”, saopćeno je.

Prihvati notifikacije